Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Martin JetPack / foto: flightglobal.com/flightblogger

Jetpack pro všechny. Vzhůru do oblak!

Že by nás čekala revoluce v letectví?

Zatím to známe především z filmů. Například v Minority Report se jednotka speciálních agentů přemisťuje pomocí tryskových batohů umístěných na zádech.

27 let výroby
Jenže co ještě před lety bylo čirou fantazií nejen Stevena Spielberga, stává se nyní skutečností. První úspěšný test amatérsky vyrobeného jetpacku je za námi.

Postaral se o něj fanouškovský vynálezce Glenn Martin, který si ho také sám na sobě otestoval. A nebylo vůbec jednoduché ho sestrojit – padlo na to celých 27 let plánování, designování a vlastní výroby.

Celý projekt byl držen v tajnosti. Šestnáctiletý Glennův syn Harrison nesměl promluvit o tom, že se sem tam na dvorku svého domu v novozélandském Christchurch vznáší.

Let zvládne každý
Ve skutečnosti nejde o takzvaný jetpack, jelikož přístroj není postaven na pohonu tryskou, nýbrž na dvou silných a pořádně hučících větrácích.

Martin svůj vynález konečně předvedl na letecké přehlídce ve Wisconsinnu a okamžitě se kolem něj utvořil dav jásajících lidí. Prezentován byl již jedenáctý prototyp.

Glenn hovořil o svých inspiracích a také o tom, že vždy toužil postavit něco opravdu schopného, co by nemusel ovládat jen zkušený pilot, ale kdokoliv.

Do budoucna lepší
Na přehlídce byl stroj použit pouze k lehkému, třicetisekundovému vznášení. A to přesto, že jeho maximální kapacita se odhaduje na 45 minut letu. Zatím se ale nevznesl na více než 40 sekund.

Martin upozornil, že jde stále o novorozeně a není dobré ho příliš přepínat. Ale i tak se v něm probouzí podnikatelský duch. Přestože mašina ještě zdaleka není dokonalá, už si ji můžete objednat. Za sto tisíc dolarů, tedy na naše asi za milión a půl.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 152