Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Roboti / foto: shutterstock

Noví roboti s opravdovými city

Umělá inteligence se posunula dál. Roboti už dokáží projevit i své emoce.

Dosud byli roboti pouhými stroji a vykonávali jen určitou práci, případně to, na co byli naprogramováni. Blýská se však v robotice na lepší časy? Dost možná, vědci z anglického Bristolu představili své roboty, kteří projevují emoce.

Lidský projev
Elektronická panenka si evidentně užívá a relaxuje ve chvíli, kdy jí konejšíte, mluvíte na ní tichým hlasem, potažmo jí hladíte.

Jakmile ale začnete křičet nebo dělat rychlé trhané pohyby, robůtek zbystří, vystřelí mu puls a začne zatínat pěstičky.

„Srdeční robot vypadá jako dítě ETho a Gluma a má zhruba i takovou velikost,“ poznamenává Holly Cave, koordinátorka londýnské výstavy, jejímž společným jmenovatelem jsou emoce.

magazin.cz

„Různé děti se k němu chovají odlišnými způsoby. Některé ho chtějí chovat a starat se o něj, jiní si libují v jeho strašení.“

Samozřejmě, robot je stále naprogramován, byť jeho jediným účelem je emocionální chování. Ovšem přesto je to velký krok vpřed. Má totiž ukázat, jak asi bude vypadat soužití lidí a lidsky se chovajících strojů.

Vysílající pavouk
Rovněž lecco napovídá o psychologických rozdílech malých dětí. „Je to napůl robot, napůl panenka. Můžete ho tahat s sebou, ale musíte se připravit na jeho přirozenou odezvu,“ vysvětluje Holly Cave.

Výstavy pořádané pod emociálním heslem se účastní také takzvaný Hexapod, tedy šestinohý kovový pavouk. Ten pro změnu snímá lidské obličeje. Kdo se na pavouka vydrží chvíli dívat, uvidí se brzy na projekčním plátně, jelikož to, co Hexapod vidí, vysílá právě tam a zároveň uploaduje na svou webovou stránku.

Výstava je pořádána ku příležitosti premiéry filmu Wall-E, což je animák s myslícím a cítícím robůtkem v hlavní roli. Akce v muzeu ho má doplnit a představit roboty i v jiném světle, než jen jako anonymní plechové piksly.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 153