Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pivo / foto: shutterstock

Nejpodivnější pivní jména

Pivo se již stovky let vaří zhruba stejně. Jistě, záleží na kvalitě přísad a také na způsobu výroby, ale běžný konzument většinou rozdíly pozná jen velmi matně.

Z tohoto důvodu jsou pivovarníci nuceni své pivní sorty co možná nejvíce odlišovat od konkurence. Jde totiž především o značku, se kterou se má pijan ztotožnit.

Některé pivovary tak lijí miliony do televizní reklamy, jiné zase sponzorují sportovce a podobně. Ovšem tyto metody vyžadují spoustu finančních prostředků. Těmi disponují jen ty největší pivovary, zatímco ty menší musí přijít s jinou taktikou. Třeba vymyšlením ulítlého názvu, kterého si lidi všimnou a zapamatují si ho.

U nás přeci jen funguje určitá tradice pivních značek a historické tíhnutí k některé z nich. Například ve městech s pivovary se obvykle většinou pije dané pivo. Kdovíjak originálními názvy se to tak u nás nehemží. Ovšem v cizině, to už je jiná.

Arrogant Bastard

magazin.cz
Pokud je vaše pivo dobré, můžete ho pojmenovat prakticky jakkoliv a lidé ho stejně budou pít. Nebo, jako v případě pivovaru Stone Brewing Company v Kalifornii, uděláte pivo tak dobré, že zesměšníte spoustu lidí tím, že si ho koupí, přestože se jmenuje Arrogant Bastard. Upoutání pozornosti tu funguje jedinečně.

Shafterbury 420 Brilliant Lager

magazin.cz
Říká se, že negativní publicita vlastně není vůbec špatná. Snad to souvisí s pořekadlem o zakázaném ovoci, které nejlépe chutná. A tak není divu, že se americký pivovar Shafterbury rozhodl svůj nový ležák pojmenovat právě takto. Našincům to asi moc neřekne, ale ono číslo v názvu ve skutečnosti znamená čas – 4:20. To byla totiž doba, kdy se v době marihuanového opojení scházely nejrůznější sekty na americkém západním pobřeží ke svým dýchánkům.

Seriously Bad Elf

magazin.cz
Jak se nějaké pivo může v překladu jmenovat „Opravdu Špatný Elf“, ptáte se? Kdo ví. Každopádně jde o vynikající značku z Velké Británie, která navazuje na belgickou tradici pivovarnictví. Jméno má možná co dočinění se skutečností, že toto pivo obsahuje celých 9% alkoholu. A to pak po pár kouscích dělá pěkně špatné věci i do té doby hodný elf.

Homo Erectus

magazin.cz
Názvy některých piv oslavují známé osobnosti, jiné se odvolávají na místo svého původu, další se vztahují k nějaké události, kdy poprvé vstoupily ve známost. Je ale pouze jediné pivo, které upozorňuje na skutečnost, že už dva miliony let chodíme vzpřímeně. A na to bychom se měli napít!


Sick Duck

magazin.cz
Když je člověk mladý a nezkušený, první, co u piva hledá, je obsah alkoholu. Co na tom, že je to často na úkor chuti a kvality, když vás složí jedno šestkové balení? Sick Duck nabízí slušný kompromis v podobě 11% alkoholu a povedené chuti. Jméno „chorá kachna“ však stále zůstává opředeno tajemstvím.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 230