Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Neviditelný oblek na dohled

Schopnost zmizet zrakům ostatních byla dlouhé roky považována za prachsprosté a klišovité science-fiction. Ale seriózní vědci nyní hlásí, že jsou zase o jeden krůček blíže vytvoření neviditelného pláště.

Tvrdí to poté, co se jim podařilo vytvořit dva materiály, které dokáží zakřivit světlo špatným způsobem.

Hned dva materiály
Tyto takzvané „metamateriály“ vznikají na úrovni složitého nanoinženýrství. Zatímco jeden využívá typ rybí sítě pokryté kovovými vrstvami, druhý je postaven na tenkých stříbrných vláknech.

Materiály byly vytvořeny dvěma týmy pod jedním vedením v podobě profesora Xianga Zhanga z americké univerzity v Berkeley.

Tento průlom by jednoho dne skutečně mohl vést k zneviditelnění lidí a velkých objektů očím pozorovatelů.

Člověk i předmět
„Maskování je něčím, k čemu by tento materiál mohl být využit v budoucnu,“ řekl člen vědeckého týmu Jason Valentine. „Do materiálu stačí zabalit to, co chcete zneviditelnit. On pošle světlo kolem objektu. Tím pádem ho nikdo neuvidí.“

Nejrůznější lomy světla můžete vidět i v přírodě. Například když se podíváte do vody a vidíte ryby mnohem dále, než ve skutečnosti jsou. Tento výzkum ale pracuje se světlem odlišným způsobem.

„Namísto toho, aby se ryba zobrazila ve větší dálce, představte si, jako by byla nad vodní hladinou,“ představuje Valentine svůj projekt. „Ano, je to trochu divné.“

Skutečně chceme neviditelné lidi?
Aby mohl metamateriál produkovat negativní lom světla, musí mít strukturní pole menší než vlnovou délku využívané elektromagnetické radiace.

Oba týmy svorně tvrdí, že teprve nahlédly pod pokličku neviditelnosti a začaly zkoumat obří potenciál nových materiálů v nano velikosti.

„Myslím, že se nemusíme bát neviditelných lidí procházejících kolem,“ tvrdí Valentine. Ale nebylo by to poprvé, kdy by se vědecký výzkum tak trochu zvrtnul. A kdo ví – třeba už někdo neviditelnost skutečně objevil a neviděn pochoduje kolem nás. Nepříjemná představa.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 121