Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Usain Bolt (ve žlutém) / foto: Reuters

Fenomenální čahoun Bolt oslnil svět

Tenhle čahoun prostě umí. Na řeči, že vysocí sprinteři nemohou uspět, zapomeňte. Jamajčan Usain Bolt kraloval na stovce i dvoustovce, a to v nových světových rekordech. Po Phelpsovi jde o další velkou olympijskou figuru.

Na dvoustovce už nevypustil poslední metry jako na stovce, nevyklusal je, naopak naplno zatahoval až do cílové čáry. Výsledkem byl další světový rekord a opětovné deklasování atletických kolegů. Usain Bolt si čtyři dny po vítězství na stovce znovu oblékl zlaté, vítězné tretry.

Poprvé po 24 letech
Stal se tak prvním mužem po téměř čtvrtstoletí, který vyhrál na jedné olympiádě oba prestižní sprinty. Naposledy to dokázal Carl Lewis v Los Angeles 1984.

Bolt se ještě objeví ve štafetě a pokud Jamajčané světu znovu ukážou, kde se v současnosti rodí nejrychlejší sprinteři planety, bude se třemi zlatými výrazným konkurentem osmkrát zlatého plavce Michaela Phelpse v boji o největší olympijskou hvězdu.

Právě dnes je Boltovi dvaadvacet let a lepší oslavu narozenin si snad ani nemohl přát. Dvoustovku vyhrál před zraky 91 tisíc užaslých diváků v Ptačím hnízdě za 19,30 a o dvě setiny tak pokořil dřívější, dvanáct let starý rekord Michaela Johnsona. Ten chvíli předtím prohlásil, že nevěří, že by mohl rekord padnout. Mýlil se a vše viděl na vlastní oči.

Dokáže to pod 9,60?
O čtyři dny dříve přepsal Bolt v nejsledovanějším sprinterském finále za hodně dlouhou dobu jiný rekordní zápis, svůj vlastní. Zaběhl stovku za 9,69 s a řada expertů věří, že to není jeho poslední slovo. A Boltovi fanoušci souhlasí, stačilo závod a Boltovo vypuštění v jeho závěru vidět. V těch nejsmělejších odhadech atletičtí odborníci tipují Jamajčanovo maximum někde pod 9,60 s.

Bolt na olympiádě čněl nad ostatními sprintery. A to nejen výsledkově, ale i doslova. Vysoký sprinter, který nemá obvyklou svalnatou postavu, popírá všechny povídačky o tom, že vysocí muži neumějí běhat rychle.

To, že je dvojnásobný světový rekordman navíc čistý, to se v Pekingu prověřuje horem dolem. Bolt je na olympiádě nejvíce testovaným atletem na doping. Od konce června už podstoupil více než 35 testů.

Vydělá milióny. A to je dobře...
Bolt je nejen dobrý atlet, ale i dokonalý bavič. To předvedl během svého vítězného kolečka, kdy s vlajkou na zádech tančil, usmíval se, vyráběl nejroztodivnější grimasy a donekonečna ukazoval nadšeným davům své zlaté tretry. Uvolněný sprinter, nejrychlejší muž na světě, to je dokonalá kombinace i z pohledu marketingu.

Reklamní experti soudí, že Bolt by ze svého zlatého doublu mohl v průběhu příštího roku vytřískat okolo 10 miliónů liber. A to je dobře, zaslouží si to za zábavu, kterou atletickým příznivcům nabízí.

Na to ale teď samotný Bolt nemyslí. „Je to úžasný sen, který se stal skutečností. Chtěl jsem na dráze nechat vše, to se povedlo. Dokázal jsem, že jsem opravdový šampión a že tvrdou prací lze dosáhnout čehokoli,“ řekl po závodu spokojený jamajský čahoun.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 157