Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Doping ve světě počítačových hráčů

Hráči počítačových her na špičkové úrovni si svým koníčkem mohou vydělat milióny korun ročně a žít tak na úrovni sportovních hvězd. Rozpočty turnajů se přitom nadále zvyšují, a tak jsou odměny stále lukrativnější.

Drogy zatím projdou
Již několik let se mluví o tom, nakolik je profesionální sezení za počítačem a horečnaté svírání myši a tisknutí kláves skutečným sportem. Ať už tu styčné plochy vidíte, nebo ne, zdá se, že profesionální hráči mají podobné manýry jako vrcholoví sportovci.

Například zneužívání drog zvyšujících výkon, namátkou třeba extáze. Ředitel světového turnaje World Cyber Games, jakýchsi virtuálních olympijských her, se ale nechal slyšet, že do kurzu se dostávají i sofistikovanější podoby nelegitimní podpory.

Důležité je ale dodat, že nikoliv nelegální. Profesionální hráče nesdružují žádné národní svazy a neexistuje ani jednotná antidopingová kontrola. Vlastně neexistuje kontrola žádná. Hráči mohou požívat látky podle svého uvážení, tedy pokud to není přímo v prostorách herní arény.

Tráva pomůže
Profesionální herní scéna prý ještě není tak bohatá a stabilní, aby si mohla dovolit kontroly podobného rázu.

Hráči jsou navíc obvykle mladými lidmi kolem dvaceti let a například kouření trávy patří ke každodennímu koloritu mnohých. Jak se navíc ukazuje, THC mnohým z nich skutečně pomáhá k lepším výkonům, byť má obecně spíše tlumivé účinky.

Stejně to chce trénink a talent
Na profesionální scéně se začínají rozmnožovat rovněž amfetaminy, prokazatelně zlepšující reflexy. Na druhou stranu, ve hrách je jen malý prostor, který se dá dohnat podpůrnými prostředky. Mnohem účinnější, ale také časově náročnější, je dlouhodobý trénink a samozřejmě také talent na určitý typ her.

Neregulovaného prostředí využívají rovněž nejrůznější firmy, které připravují tablety, případně energetické nápoje speciálně pro hráče počítačových her. Díky nim pak vydrží déle ve formě.

V českém progamingovém prostředí zatím k žádnému drogovému excesu nedošlo. Zčásti je to dáno skutečností, že se tady touto problematikou nikdo nezabývá.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 117