Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Spore / foto: Shutterstock

Spore: Pecka od autora The Sims

Will Wright. To jméno hýbe herní branží již dvacet let. Na počátku stálo SimCity a spousty dalších titulů ze série „Sim“. Tu nejznámější zná asi každý.

The Sims se stalo komerčně nejúspěšnějším titulem všech dob. Všech jeho dílů se prodalo hodně přes sto milionů kusů.

Hra všech her
Tato simulace lidského života s nesmírným prostorem pro kreativitu hráčů si získala rovněž ženské, do té doby hrami nepříliš dotčené pohlaví.

Když tak Will Wright oznámil další svůj megaprojekt, nebylo divu, že se strhla obří vlna zájmu. Tentokrát si ale ukrojil pořádný krajíc. Rozhodl se vytvořit hru na boha, respektive na hráčem řízenou evoluci.

Původní plán byl velkolepý: od primitivní buňky hráč povede vývoj svého svěřence a později druhu až do stavu nadvlády nad celým vesmírem. Snaha o jakousi ultimátní „metahru“ se nezapře. Jenže kdo do herního vývojářství trochu vidí, musel cítit určitou pochybnost. Je něco takového skutečně možné vytvořit.

Pět her v jedné
Spore vyšlo a ukazuje se, že to možné je. Pokud jste si ale představovali hluboký herní zážitek, zapomeňte. Možné to je, ale pouze za cenu docela drastických zjednodušení všech herních prvků.

magazin.cz

Popsat Spore není vůbec snadné. Hra se dělí v zásadě do pěti částí, které fungují prakticky jako vlastní hry, jejichž pojítkem je pouze váš živočišný druh, jehož geny postupují z jedné fáze do druhé.

Na počátku jste obyčejnou, miniaturní buňkou a vaším jediným cílem je pořádně narůst a trochu se vyvinout. To se vám poštěstí jen požíráním ještě menších buněk v pacmanovském stylu. Je to velmi jednoduchá hříčka, která zabere zhruba půl hodiny.

Jakmile jste dostatečně velcí, přesunete se na souš. Tomu předchází zásadní ovlivnění vzhledu vašeho tvorečka. A tady přichází největší přednost celého Spore. Tvoření. Svou kreaturku si totiž můžete udělat zcela podle svého gusta.

Editor především
Editor je mocný, disponuje obrovskou porcí „stavebních dílků“ a hra dokáže rozpohybovat a uvést v život prakticky každou hráčovu kreaci. Editory na všechno možné lemují celé Spore a později je možné v nich tvořit tanky, letadla, raketoplány – vše s obří mírou variability.

Ale zpět ke druhé fázi, kde je vaším cílem podrobovat si hnízda ostatních ras. Těch je spousta a jsou dvě možnosti, jak nad nimi získat vrch. Buď je útočně vyklikáte, nebo jim zatancujete a zazpíváte, načež se stanou vašimi přáteli.

magazin.cz

Bohužel, tato fáze trvá nějaké dvě hodiny a je značně stereotypní. Krom výše zmíněného a občasného vylepšení tvorečka novými nožičkami, ručičkami či očičkami se tu nic moc neděje.

Až do vesmíru!
Třetí fáze je kmenová. Ovládáte vlastní kmen, to znamená nejen svého hlavního svěřence, ale i další příslušníky druhu, přičemž děláte zhruba to samé, jako ve fázi druhé, jen širší škálou způsobů.

Obdobně by se dalo hovořit o civilizační fázi, která je čtvrtá v řadě a kdy už je vaše rasa značně rozvinutá, staví města, tanky, letadla atd., jimiž si podrobuje ostatní vyvinutější rasy.

magazin.cz

A nekonečný závěr potom tvoří fáze vesmírná. Zde poletujete raketkou po planetách, snažíte se je osidlovat, a tak stále více rozšiřovat své impérium. Kromě toho plníte celou řadu úkolů.

Udělej si sám
Abychom pravdu řekli, Spore je naprosto geniálním editorem, kde se vyblbne každý tvořivější jedinec. Pokud si se svými výtvory chcete hrát po svém, budiž – prostoru je tu dostatek. Ovšem samotná hra nenabízí tolik herní motivace a zábavy, jak bychom si přáli. S úspěchem se dá tvrdit, že se tu musíte zabavit tak nějak sami. Ne že by to nešlo, ale je otázkou, kolik hráčů na to v dnešní rychlé době přistoupí.

magazin.cz

Autoři doufají, že hodně. Počítají totiž s tím, že se Spore stane svébytnou sociální sítí. Hráči připojení k internetu totiž do hry mohou implementovat výtvory ostatních hráčů a tvořit tak jedinečný vesmír z kreativních prvků. Zní to zajímavě a ještě zajímavější bude sledovat realizaci tohoto a dalších plánů.

Pokud se Spore chytne, bude to velmi živý projekt. Nezbývá než vyčkat, zda se to podaří. Karty nejsou úplně jednoznačné.

Výrobce: Electronic Arts
Distributor v ČR: EA Czech
Cena: 1199 Kč (české titulky)


Hodnocení:
8/10

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 85