Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mercenaries 2 / foto: Shutterstock

Mercenaries 2: konkurence pro GTA

Grand Theft Auto IV letos neohromilo pouze hráče, ale také všechny, kdo sledují zábavní branži. Ať už film, hudba, kniha nebo hra – takový nástup nikdo nepamatuje.

Nazlobený Chavez
GTA IV brzy po zahájení prodeje vydělalo stovky miliónů dolarů a momentálně už má na kontě více jak deset miliónů prodaných kopií. Je jasné, že tento typ her prostě frčí. A když je tomu tak, musí se přece objevit řada klonů, uspokojujících poptávku.

Mercenaries 2 byl prezentován jako jeden z těch nejnadějnějších. Namísto jednoho města se tu můžete prohánět po mnoha kilometrech čtverečních latinskoamerické Venezuely. Svého času se na konto hry negativně vyjádřil i venezuelský prezident Hugo Chavez, kterému se nelíbila prezentace jeho země jako zločinem protkaného doupěte.

magazin.cz

Každopádně se vžijete do role jednoho ze tří vojáků (liší se od sebe jen minimálně, především pak vizuálně). A hned na začátek se dostanete do křížku s generálem Solanem, jenž vás poslal na sebevražednou misi. Odplata je proto na místě.

Úkol za úkolem
Jenže abyste jí mohli dosáhnout, budete potřebovat chechtáky. Cesta za pomstou tak povede přes plnění spousty vedlejších zakázek, ať už pro guerillové skupiny nebo pro olejářské koncerny, mající ve Venezuele své zájmy. Černé zlato a okrajově také drogy jsou totiž komoditami, o které tu budete zakopávat na každém rohu.

Mercenaries 2 je nenáročnou hrou. Nikam vás netlačí a nechává čas na svobodnou volbu. Je zcela na vás, zda se rozhodnete splnit něco vedlejších úkolů, jejichž cíle bohužel variují jen minimálně, nebo se vám zachce poskočit v příběhu. Vše je okamžitě dostupné.

magazin.cz

Po Venezuele samozřejmě nechodíte jen po svých. Naopak, krádeže tu nejsou sebemenším problémem, takže proč si neobstarat pěkný auťák, nebo ještě lépe motorku, tank, helikoptéru nebo loď?

Drsná destrukce
Je jasné, že se v Mercenaries 2 docela dost střílí. Nečekejte ale nějaký záživný pocit. Nepřátel je tolik, že vám to přijde až neuvěřitelné, nehledě na to, že se nechovají příliš rozumně.

magazin.cz

O poznání větší radost si užijete s výbušninami a raketomety. Díky solidnímu fyzikálnímu enginu se dá likvidovat téměř vše, na co přijdete. Dovedeme si představit, že právě srovnávání měst se zemí bude pro řadu hráče tím největším lákadlem.

Ve dvou se to lépe táhne
Pro jiné to bude zase možnost kooperativního hraní. Stačí se připojit k internetu a hra už vám vyhledá náhodného parťáka, s nímž potom dobrodružstvím procházíte ve dvojici. Jen škoda, že se nedá vybrat některý z kamarádů cíleně.

Mercenaries 2 je poměrně solidní a zábavná hra. Bohužel docela trpí nedokonalým ovládáním, které zážitek poněkud kazí. Stejně tak by si zasloužila propracovanější grafiku, kde by nebyly tak rozmazané textury a málo detailní postavy.

magazin.cz

Pokud ale máte rádi tento typ her, tedy svobodné akce s možností zastřílet a zajezdit si, pak by vám Mercenaries 2 rozhodně sednout mělo.

Výrobce: Pandemic Studios
Distributor: EA Czech
Cena: 1199 Kč (PC verze), 1499 Kč (konzolové verze)

Hodnocení: 7/10

Videorecenze v angličtině:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 111