Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Large Hadron Collider / foto: dailymail.co.uk

Obří urychlovač se rozbil. Hrozí nebezpečí?

To bylo slávy, když se před více jak týdnem představoval a uváděl do chodu největší urychlovač částic na světě – Large Hadron Collider, sídlící v podzemí pod Alpami.

Mluvilo se o vědeckém průlomu, který simulací „Velkého třesku“ objasní vznik života.

Rozsáhlé poškození
Ozývaly se však i varovné hlasy, že se celá věc může vymknout kontrole. Ostatně jde o tak velký projekt, největší svého druhu, že i špičkoví vědci nemusí dohlédnout zcela na konec řetězce důsledků.

První vážné problémy však nastaly dříve, než kdo vůbec čekal. Urychlovač částic, který stál 3,6 miliardy dolarů, se musí zastavit přinejmenším na příští dva měsíce. Došlo totiž k závažnému přehřátí magnetů.

Evropská organizace pro nukleární výzkum (CERN) oznámila, že poškození obřího projektu, který se z větší části nachází pod švýcarskými Alpami, je větší, než se původně předpokládalo.

Urychlovač, který pracuje s obrovským množstvím částic v kruhovém obvodu 27 kilometrů, byl zastaven ještě předtím, než se sem vědci vydali prozkoumávat a opravovat poruchu.

Prý o nic nejde
Podle prvních informací došlo k elektrickému propojení dvou magnetů. Tento defekt vedl k úniku helia do tunelu, následkem čehož musel zasahovat interní hasičský tým.

„Byla to standardní procedura,“ říká mluvčí projektu James Gillies a zlehčuje tak dost závažnou závadu, která se přihodila jen devět dní po startu přístroje.

„Tyto věci se s urychlovači částic prostě stávají,“ pokračuje. „Bude trvat pár měsíců, než to opravíme, protože pracujeme s nízkými teplotami a musíme zahřát magnety na pokojovou teplotu, opravit chybu a opět je zchladit.“

Cena chyby zatím nebyla vyčíslena, ovšem zcela určitě půjde do milionů dolarů. Mnohem horší však může být otřesená pověst projektu, kterému bude napříště věřit ještě méně lidí. Doufejme, že nedojde k nějaké závažnější závadě.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 189