Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Murata-Girl / foto: Shutterstock

Robot, co umí řídit jednokolku

Je to něco, co většina lidí nedokáže, ale roboti už to umí. Jde snad o další důkaz toho, že nás jednou ovládnou?

Doufejme, že nikoliv, každopádně robot jezdící na jednom kole už je nepopiratelným faktem.

Šikovná robotka
Jmenuje se jednoduše „Murata-Girl“, takže jde vlastně o robotku, která byla vyrobena podle vzoru předškolní holčičky. Díky speciálním senzorům dokáže jezdit dopředu i dozadu a samozřejmě také zatáčet. Navíc za každých okolností udrží balanc.


magazin.cz

Na její hlavě je nepřehlédnutelné elektronické oko, ve kterém jsou zabudovány ultrazvukové senzory. Ty robotovi řeknou, když se blíží k nějaké překážce, což jeho umělému mozku pomůže změnit směr.

Několik neustále fungujících setrvačníků pomáhá Murata Girl držet pořád rovnováhu, a to dokonce ve chvílích, kdy stojí, což běžný člověk opravdu nedokáže.

Pětikilový robot může být ale ovládán také člověkem. Pro tyto účely do něj byl zabudován bluetooth systém, který je běžně k nalezení v mobilech a počítačích.

Propaguje vědu
Robot je výrobkem společnosti zabývající se robotickými výrobky už drahnou dobu – Murata Manufacturing.

Ještě před robůtkem drandícím na jednokolce přivedli na trh takzvaného Murata Boye, bratrance Murata Girl. Ten se objevil v roce 2005 a ovládal jízdu na bicyklu.

magazin.cz

Společnost používá tyto roboty ve školách, aby mezi žáky podnítila zájem o vědu. Čas od času se objevují také v reklamách majících stejný cíl.

Jistě nikoho nepřekvapí, že je Murata japonskou firmou. Své nejnovější výrobky bude předvádět na veletrhu CEATEC, jenž začne 30. září.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 58