Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Crysis Warhead / foto: Shutterstock

Crysis Warhead – nášup pro špičkovou akci

Ambiciózní střílečka Crysis koncem loňského roku potvrdila svůj velký potenciál a stala se jedním z největších hitů svého žánru. A jak už to tak v herní branži bývá, když něco funguje, mělo by se z toho vytřískat co nejvíce.

Odlišná perspektiva
Crysis je od počátku plánováno jako trilogie. Ovšem Warhead není jejím druhým dílem, to znamená, že nenavazuje na otevřený konec originálu, ale vypráví paralelní příběh z pohledu jiného člena speciální jednotky.

magazin.cz

Jde o seržanta Sykese známého také jako Psycho. Ten je však od svého parťáka Nomada prakticky k nerozeznání. Vykonává podobné akce, nosí stejný nano oblek, takže největším rozdílem jsou akorát trochu drsnější hlášky.

Psycho operuje v jiné části tropického souostroví, které bylo oblaženo pádem mimozemského tělesa. Je celkem jedno kde, důležité je, že větší události zažije v podobném gardu jako Nomad v předchůdci, ovšem náplň jeho misí se liší.

Jiné úkoly
Musí například osvobodit pilota z trosek havarovaného letounu, infiltrovat se do severokorejské jaderné ponorky a následně se vydat honit generála Leeho, který uniká s mimozemským artefaktem mocné síly.

magazin.cz

Jenže to už jsou tu mimozemšťané. Jako minule promění tropický malebný ráj v zamrzlé a nehostinné království. Zatímco se tak v první části budete zabývat jen kosením Severokorejců, se zamrznutím se nepřátelské řady rozšíří o mechanoidní alieny, ne nepodobné těm z Matrixu.

Ovšem na rozdíl od původní hry zůstávají hlavním cílem Korejci, konkrétně generál Lee. Mimozemšťané tu otravují jen tak na pozadí, občas to od nich schytáte vy, občas nějaký ten Korejec.

V podstatě to samé
Warhead je originálu velmi podobný. Pokud byste vedle sebe postavili některé části z obou her, jen těžko byste hledali rozdíly. Jenže to tak úplně nevadí, prostě proto, že je to tak parádní zábava.

Úrovně jsou opět velmi vzdušné a otevřené, takže k likvidaci nepřátel můžete volit rozličné taktiky. Ale ani oni se nenechají zahanbit a využívají prostor k ukrývání, krytí se a čas od času se vás pokusí i obklíčit.

magazin.cz

Pilíř hry však spočívá především v koncentrovaných dávkách akce. Málokdy je inscenace nějaké střílečky tak velkolepá a autentická. Autoři systematicky nasazují mocné efekty výbuchů, ale daří se jim to nepřehánět.

Akční koncert
Hodně si užijete s novým přírůstkem v arzenálu - granátometem. S ním se o pěkných pár explozí postaráte sami. Neztratí se ani příruční samopal, který můžete nasadit hned ve dvojnásobném vydání – do každé ruky jeden.

Nově si také zajezdíte ve vznášedle, v němž absolvujete adrenalinovou honičku mezi probouzejícími se mimozemskými mašinami. Hodí se také transportér s pořádně silným kalibrem. Stačí pár výstřelů a nepřátelská vozidla létají vzduchem jako hořící koule.

magazin.cz

Warhead běží na nezměněném enginu. Abyste vypozorovali zlepšení těch několika detailů, museli byste mít skutečně silný počítač. Ale i s průměrným železem vám hra na monitoru vykouzlí pěkné obrázky.

Od Crysis Warhead nemá cenu čekat velké změny. Je to hra prakticky k nerozeznání od původního Crysis. Těch několik vylepšení sice nemá váhu samostatného titulu (ke spuštění však originál nepotřebujete), ale ve spojení se starým známým dokáží vykouzlit úžasný akční koncert. Je to zkrátka přídavek hodně dobrého jídla.

magazin.cz

Výrobce: CryTek
Distributor: EA Czech
Cena: 799 Kč (české titulky)

Hodnocení: 8/10

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 115