Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Exoskeleton. Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Tak budeme létat pod vodou

Vojenští výzkumníci již nyní pracují na řadě projektů, které mají z vojáků učinit supersilné a extrémně vytrvalé bijce. Tvoří mechanické obleky, které mají i ze slabého člověka vytvořit komiksového hrdinu.

magazin.cz
Takový je alespoň základní cíl. Nyní se rozrostl o další metu, které chtějí dosáhnout. Vytvořit exoskeletonový obleček, který by měl pod vodní hladinou proměnit člověka v superrychlého plavce.


Chlapíci z Pentagonu ve své zprávě píší, že „zařízení jsou vyvíjena se záměrem vylepšit či rozšířit záběr lidských fyzických schopností“. Zní to trochu jako z filmu Iron Man.

 
Více možnosti

Na jednom exoskeletonovém podvodním oblečku pracují dva vědci z institutu zabývajícího se propojováním lidských a mechanických schopností na floridské univerzitě. Snaží se využít svět zvířat, třeba některé designové prvky kopírují delfíny, jiné zase želvy či tučňáky.

 

magazin.cz
Abyste správně rozuměli. Tihle dva muži vás nepromění ve fenomenálního plavce Michaela Phelpse, ale zcela jistě vylepší vaši rychlost a výdrž ve vodě.

 

Existuje několik možností, jak schopnosti člověka pod vodou vylepšit. Jedna z nich je zaměřit se pouze na spodní část těla, tedy od pasu níže. V takovém případě by měl voják navíc volné ruce. Právě touhle cestou jdou vědci z Floridy.

 

Vedle toho ale existuje i návrh, jenž počítá s jakýmisi křídly, která by umožňovala pod vodou „létat“ ještě vyšší rychlostí. Podobně plavou třeba tučňáci, ovšem lidem je takový způsob pohybu ve vodě poměrně hodně vzdálený.


„Ano, pro lidi to není přirozená forma plavání,“ přiznává největší problém Pentagon.

 
Zatím jen ve vývoji

Vše je zatím pouze ve vývojovém stadiu. Zatím se však pilně pracuje na obou verzích.


Americká armáda po takových superplavcích (supertučňácích) hodně touží, aby mohla v budoucnu s pomocí takového vybavení provést kdykoliv jakýkoliv překvapivý výpad.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 75