Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Cyclesol / foto: Shutterstock

Kolo pro lenochy. Na solární energii

Možná jste to už někdy zažili. Nechcete znečišťovat životní prostředí a jet pár kilometrů autem vám přijde poněkud divné, na druhou stranu se vám ale nechce vytahovat kolo a šlapat, případně jenom šlapat.

Pohodlná sluneční jízda
Tohle dilema by již brzy mohlo vyřešit speciální vozítko podobné kolu, které je poháněno solární energií.

Takzvaný Cycle Sol je vlastně normální kolo, i když vypadá na první pohled trochu podivně. Má totiž střechu pokrytou solárními články. Když ho vytáhnete do slunečního žáru, střecha zachycuje sluneční paprsky, které pak převádí do baterie pohánějící motůrek.

magazin.cz

Když sluníčko svítí opravdu hodně, není problém vyvinout rychlost až 24 kilometrů v hodině. Ale i když svítí málo, celý aparát vám notně pomáhá a snižuje odpor při šlapání. Takže i do kopce se vám pojede mnohem příjemněji.

Dá se dobít i ze zásuvky
Kolo je produktem designera Miroslava Mijevice. „Vytvořil jsem tohle kolo jako ekologicky přátelský kousek, který pomůže všem, kdo musí dojíždět.“

Baterie mají určitou kapacitu, takže je možné nechat je před jízdou nabít. Ať už stáním na sluníčku, nebo zapojením do zásuvky.

Cycle Sol je zatím jen v koncepční fázi, ale Miroslav Mijevic si je jistý tím, že ho začne jednou sériově vyrábět. Potřebuje k tomu jen partnera v podobě výrobce.

Flexibilní využití

„Je to jako elektrické kolo, ale motor běží na baterie, které mohou být nabity solární energií,“ říká hrdě ke svému dílu Mijevic.

S baterií je možné zacházet flexibilně a šetřit ji. Motor není problém vypnout, například z kopce. Nebo ho naopak zapínat jen tehdy, když je před vámi nepříjemné stoupání.

magazin.cz

Pokud se bojíte balancování, nemusíte mít strach. Cycle Sol je velmi dobře vyvážený a jízdu na něm zvládnou i začátečníci. Navíc, když začne pršet, stříška vás udrží aspoň částečně v suchu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 77