Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zamilované kolo / foto: shutterstock

Elektronická vychytávka na kolo

Většina lidí považuje kolo za v podstatě neměnící se stroj, který prakticky v totožné podobě funguje už desítky let.

Ale jako všude, také v této branži se objevují stále nové vychytávky, které sice neoceníte jako cyklista, který má kolo v garáži, protože se mu vyfoukly gumy, ale správní vyznavači tohoto sportu nad nimi ryčí blahem.

Elektronika je všude

magazin.cz
Jedním z takových velkých kroků vpřed je elektronická přehazovačka od přední japonské cyklistické firmy Shimano. To znamená, že ovládání už nebude propojeno kabely či lanky, ale bude plně bezdrátové.

Díky tomu se cyklisté dočkají lehčího přehazování stupňů, které přes kabely leckdy nefunguje úplně ideálně, nehledě na to, že elektronická přehazovačka zvýší výkonnostní možnosti kola a zároveň zjednoduší jeho údržbu.

Klasické přehazovačky navíc po čase rády trpěly ucpáním a velice špatnou odezvou. To se vám s elektronickou nestane.

Není to žádná láce
Nový systém je nazvaný Di2 a váží o 67 gramů méně než dosud nejlepší přehazovačka Dura-Ace 7800.

Shimano se elektronickou přehazovačku chystá na trh uvést v lednu příštího roku. Nejspíše půjde o příplatkový doplněk pro chystanou sérii Dura-Ace 7900, která stojí úctyhodných 2600 dolarů, tedy asi 45 000 Kč.

Pokud se někdo chce dát na cyklistiku nově a nemá hluboko do kapsy, bude s novým prvkem také spokojen. Instalace je velice jednoduchá, jelikož není třeba se babrat s kabely a Di2 se navíc samo nakalibruje. Na první pohled vlastně nepoznáte rozdíl, jelikož i tato přehazovačka je umístěna na tradičním místě.

Přídavná elektronika k tomu jakožto naprostá novinka také nějakou tu korunu, respektive dolar dodá. Ale když chce někdo jezdit na kole na špičkové úrovni, je to pro něj asi dobrá investice.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 70