Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Google Chrome / foto: Shutterstock

Impérium jménem Google

Existuje celá řada světových megakorporací, které jsou mocnější než samotné státy. Někteří autoři v tomto smyslu hovoří dokonce o strukturách vyjmutých ze státního pořádku.

Jsou to obvykle firmy, mající nad lidmi skutečně velkou moc. Patří mezi ně například velká pětka petrochemických společností, zbrojařské firmy, velké banky, Coca-Cola a samozřejmě Google, který pomalu, ale jistě střídá Microsoft na pozici nejvýznamnějšího IT obra.

Přitom je tomu pouhých deset let, co si dva studenti, Sergey Brin a Larry Page, rozhodli založit vlastní vyhledávač. Psal se rok 1997 a internetová bublina měla teprve splasknout. Ne však v případě Google. Ten se přenesl přes všechny nepříjemnosti a začátkem nového milénia předstihl starší Yahoo. Od té doby je nezastavitelný.

Na internetu byste našli jen málo tak minimalisticky provedených stránek, jako je hlavní, notoricky známá a na aktuální události občas reagující stránka Google. Je tu pár odkazů a především okénko, které je pro mnohé branou do internetových vod.

Jenže to okénko už zdaleka není jediným produktem, který Google nabízí. Portfolio služeb se rozrůstá doslova každý měsíc a nejvíce pak v poslední době.

Mailová schránka
E-mail je jednou z nejstarších služeb Google a z pochopitelných důvodů také jednou z nejvyužívanějších. U nás se sice podařilo domácím hráčům dobře etablovat jejich vlastní emailové technologie, ale na Západě, ovšem i v méně rozvinutých zemích je koncentrace „gmailů“ za zavináčem skutečně velká. Není divu, Google využívá výbornou technologii, jak na filtrování spamů, tak na uskladňování dat. Navíc tradičně nabízí nejvíce místa.

Přesto právě e-mail, jakkoliv je nyní všemi oceňován, měl těžké první "dětské" krůčky. V Americe se po spuštění Gmailu vyrojila řada negativních reakcí, které odsuzovaly zařazení reklamy relevantní k textu e-mailu. Odpůrci brojili proti tomu, že Google "pročítá" jejich soukromé zprávy, společnost to tehdy stálo hodně sil, aby je přesvědčila, že nedělá nic nelegálního.

AdSense
Provozovatelé menších webů za tuto službu Google jednu dobu líbali nohy. Pravda, dnes už není využití tak lukrativní jako dříve, ovšem i tak se s tímto reklamním systémem dá vydělat přinejmenším na provoz menšího webového projektu.

Přihlášení je jednoduché a AdSense vás pak zásobují přívalem různě koncipované reklamy, kterou umisťujete na své stránky a dostáváte zaplaceno za každý proklik.

Menší weby jsou z pochopitelných důvodů ignorovány mediálními agenturami, a přestože mohou mít třeba i několik tisíc návštěvníků, k placené reklamě se dostávají obtížně. AdSense jim takovou možnost dává. A z těch několika lidí obvykle někdo klikne, takže peníze jsou.

Kancelářský balík
Cenová politika Microsoftu byla (nejen) v případě kancelářského balíku Microsoft Office neúprosná. Dokud nepřišel Google. Ani teď není Office zrovna za hubičku, ale rostoucí konkurence jeho ceny v různých akcích tlačí dolů. Jenže proč platit, když Google prakticky to samé nabízí zdarma? A navíc všude tam, kde je připojení k internetu!

Google Docs je regulérní kancelářský balík, ve kterém najdete plnohodnotný textový i tabulkový editor a návdavkem třeba software na tvorbu prezentací. To všechno je navíc dostupné zdarma a přes internetový prohlížeč online.

Detailní mapy
Jsou to právě mapy, které na sebe v poslední době strhly největší porci kontroverze směřované na Google. Dlouhou dobu to bylo takřka dokonalé. Na internetu byly neuvěřitelně detailní mapy, a to i fotografické. Díky skvělým technologiím vám vypočítaly cestu z jednoho světového kouta do druhého za několik sekund.

Velkou popularitu si získalo také Google Earth, sledující zemi z ještě větší výšky a nabízející opravdu unikátní obrázky modré planety.

Jenže pak do amerických a britských ulic vyjela auta s velkými kamerami na střechách. A jala se fotit dokonce jednotlivé domy, aby měl uživatel opravdu dokonalý obrázek toho, co hledá. Jenže to už bylo řadě lidí proti srsti, obzvlášť když se pak na internetu čas od času objevil opilec válející se na ulici. Nehledě na riziko zneužití např. zloději či teroristy.

Webový prohlížeč
Není tomu tak dávno, co Google vypustil svůj vlastní prohlížeč Chrome a vrhnul se tak do boje s ustálenými hráči na trhu, jako je dominantní Internet Explorer a dotahující Mozilla Firefox.

Přestože je Chrome zatím v betaverzi, překvapil svou vyspělostí, minimem chyb a zejména opravdu dobrou rychlostí. Po počáteční zkoušecí horečce, kdy byl podíl Chrome na trhu vysoký, jeho čísla poněkud spadla, ovšem potenciál tu zcela určitě je.

Android
Pod podivným, robota evokujícím názvem se neskrývá nic jiného než plnohodnotný operační systém pro mobilní telefony. Dalo by se dokonce hovořit o specifické platformě. Ta už se objevila v prvním mobilu z továrny HTC a s operátorským vedením T-Mobile.

Pochopitelně nabízí dokonalé propojení s internetem a především otevřený zdrojový kód. Díky tomu může pro Android programovat každý, z čehož budou těžit uživatelé – dostanou pěkné programy zadarmo.

A další
Nabídka Google tím ale rozhodně nekončí. V rámci Blogspotu si můžete založit vlastní blog, který řada lidí označuje za jeden z nejlepších. Umožňuje totiž skutečně široké, zároveň však intuitivní úpravy vlastních stránek.

Hojně využívaným je také kalendář. Ne však ledasjaký – díky němu můžete skloubit program váš i vašich přátel a jednoduše tak plánovat společné akce. Kalendář vás také upozorní na nadcházející události, třeba i prostřednictvím mobilního telefonu.

V rámci Google Scholar zase najdete tisíce veřejně dostupných vědeckých prací, mezi nimiž většinou není problém najít něco k vlastnímu tématu.

Uživatelé si velmi oblíbili také prográmek Picasa, který je na rozdíl od podobně zaměřeného softwaru zcela zdarma a umožňuje lidem upravovat své fotografie, řadit je do alb a vůbec je různými způsoby editovat.

Hodí se také komplexní čtečka shromažďující všechny důležité webové novinky na jedno místo. S ní souvisí Google News, což je místo, kde najdete zprávy z více jak 400 důvěryhodných zdrojů.

Novinkou je služba Lively, která je postavena na formě hry ne nepodobné Second Life. V tomto prostředí můžete potkávat postavičky cizích lidí a bavit se s nimi třeba ve svém pokojíku.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 87