Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
NHL 09 / foto: Shutterstock

NHL 09: lepší než pražská premiéra

Slavná severoamerická hokejová soutěž NHL zavítala poprvé v historii do Prahy. Dojmy z dvojzápasu NY Rangers-Tampa Bay byly spíše rozporuplné.

Krátce nato vychází již tradiční virtuální zpracování, které si popravdě užijete mnohem víc.

Zvládnuté ovládání
Již minulý a předminulý rok se NHL na konzolích představilo ve velmi solidní formě. V novém enginu, s širokým repertoárem pohybů a dojmem ze hry, který skutečně připomínal americký silový hokej.

Již od počátku hokejové série se ale říkalo, že liché ročníky jsou jakousi výplní a inovace přináší jen ty sudé. To už ale neplatí a důkazem je i nejnovější NHL 09. Pravda, s novými prvky se zrovna nepřetrhne, ale pro znalce série půjde jistě o příjemné krůčky vpřed.

magazin.cz

Hrát tenhle hokej na konzoli Playstation 3 či Xbox 360 je docela požitek. Předpokladem však je ovládnutí všech nebo aspoň většiny hokejových fines. Na analogovém gamepadu s dvěma páčkami to jde nepoměrně lépe než na klávesnici, kdy si člověk často přeje být chobotnicí, aby mohl hrát skutečně efektivně.

Ovšem páčky, to je něco jiného. Jednou ovládáte směr bruslení, druhou potom hokejku. A pak jsou tu samozřejmě tlačítka pro střely, nahrávky či zrychlení. Tentokrát je ale důležitá právě ona hokejka. S trochou cviku s ní totiž dokážete provést šikovné obranné manévry.

Nové prvky
Ano, jde o zachytávání přihrávek ve vlastním obranném pásmu. Stačí trocha intuice, dobré čtení hry a nejenže překazíte přihrávku do nepříjemné pozice před vlastní bránu, ale navíc můžete rychle rozehrát do nepřipravené obrany soupeře.

magazin.cz

Mnohem lépe než dříve se provádí také nahazování puku. Ne každý hráč je bravurní technik se schopností projít přes dva tři hráče a zavěsit. Takový hromotluk ze třetí či čtvrté řady se ale rovněž občas podívá do útočného pásma.

V takovém případě se vyplatí nahodit puk do rohu, využít tělesné převahy, dojet si pro něj a zpoza soupeřovy brány přihrávat najíždějícím spoluhráčům. Funguje to.

Dohromady to funguje
Jistě, samy o sobě tato vylepšení a pár dalších nikoho na zadek neposadí. Pokud se ale přičtou k velmi kvalitnímu hokeji zpřed minulých let, výsledkem je ještě autentičtější a hlavně zábavnější požitek ze hry.

magazin.cz

Nové pohyby jednoznačně vedou k větší variabilitě akcí, které na kluzišti mohou vzniknout. Na vyšší obtížnosti už rozhodně neuspějete s jediným přímočaře uhánějícím hráčem směrem ke konkurentově bráně.

Zároveň zapomeňte na přehnané srážení, které je přísně hlídáno rozhodčími. Ne, nebojte, ran stále rozdáte dostatek, ale už si nebudete připadat jako v bojovém ringu.

Jeden za jednoho
Mimo klasický hokej přibyl další herní mód. Jmenuje se „Be a Pro“ a je založen na kontrole jediného, předem vybraného hráče. Můžete si vzít naprostého nováčka nebo zkušenějšího mazáka a pouze jeho pak budete ovládat na ledové ploše. Ostatní hráče bude ovládat počítač a vy se s nimi musíte sehrát.

magazin.cz

Kromě přímého ovládání ovlivňujete ještě hráčovu kariéru. Jakmile ho převezmete, dostanete zadání v podobě několika cílů. Útočníci musí hlavně střílet branky, obránci by se zase měli chlubit +/- statistikami. Postaráte se také o přestupy svého svěřence apod.

magazin.cz

Kromě NHL se můžete vrhnout do celé řady evropských lig. Nechybí německá, švédská, finská, ale ani česká. A nakonec je tu velká konkurence severoamerického hokeje – ruská KHL. Hledáte-li tým s Jardou Jágrem, můžete zvolit buď českou reprezentaci, nebo právě ruský Avangard Omsk.

Na konzoli lepší než na PC
NHL 09 na konzole nás potěšilo. Není jen prachsprostým tahákem peněz z kapes zákazníků, jako řada dřívějších dílů. Naopak přináší pár vylepšení zpříjemňujících hru a také rozšiřujících hráčovy možnosti.

magazin.cz

To samé bohužel nelze říct o počítačové verzi, která se veze v letité tradici a ne a ne se z ní vymanit. Na PC je to tak prakticky ten samý hokej jako loni a předloni. A už tehdy jsme z něj nebyli kdovíjak odvázaní.

Výrobce: EA Sports
Distributor: EA Czech
Cena: 1499 Kč (Playstation 3, Xbox 360 veze), 1199 Kč (PC verze)

Hodnocení PS3 verze (totožná s Xbox 360): 8/10

Videorecenze v angličtině:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 71