Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Slon / foto: shutterstock

Nejnebezpečnější zvířata na světě

Myslíte si, že člověk je pánem tvorstva? Možná, ale stále existuje spousta zvířat, které s ním mohou pěkně zamávat.

Z některých zvířat zkrátka není od věci mít respekt a chodit se na ně dívat pouze do zoo. Ve volné přírodě byste střetnutí s nimi nemuseli přežít.

Moskyti
Kdo by to byl řekl, že tento hmyz dokáže připravit o život kolem dvou až tří miliónů lidí ročně! Je to tak nejnebezpečnější součást fauny, na jakou vůbec dokážete narazit. Existuje zhruba na tři tisíce typů komárů, všichni přitom mohou přenášet škodlivé nebo dokonce smrtící nákazy.

Především v Africe či Indii šíří nemoc, která je nechvalně proslulá jako malarie. Když ji dostanete a dopadnete dobře, odnesete to pouze velkými závratěmi, drsnou horečkou a zběsilým zvracením. Když to štěstí mít nebudete, odnesete to tím nejcennějším. Komáři ale přenášejí i další nemoci, například západonilskou horečku.

Samotný útok, tedy štípnutí sice nijak moc nebolí, ani ho nemusíte cítit, ale to, co přijde s rozšířením viru, je opravdu, ale opravdu nepříjemné.

Hadi
Těchto zvířat se většina lidí bojí. A to docela oprávněně. Každoročně zabijí více jak sto tisíc lidí. Většinu mají na svědomí hadi jedovatí. Mnozí z nich mají tak prudký jed, že od kousnutí do smrti uběhne jen několik minut. Ani sérum mnohdy nepomůže. Jsou na každém kontinentu a druhů je opravdu hodně. Jen na Srí Lance žije přes sto druhů.

Myslíte si, že kousnutí je to nejhorší? Nenechte se mýlit, poté přijdou hrozné bolesti, zvracení či postupná paralýza svalů. Nejdrsnější smrt vám pochopitelně připraví škrtiči, kteří mohou dosáhnout délky až šesti metrů.

Štíři
Tato relativně malá zvířata umí být pořádně smrtící. Za oběť jim každoročně padne na pět tisíc lidí. Jsou známí tím, že svůj jed dokážou dávkovat podle velikosti oběti (do člověka toho tedy napumpují opravdu hodně). Ti nejnebezpečnější žijí v Africe a také ve vysokých pohořích, jako jsou například Himaláje či Andy.

Pořádně bolí už stisk klepet, ale fatální je až píchnutím ostnu. Když se vám to stane, nemusíte ještě házet flintu do žita. Spousta štírů má sice silný, ale pro člověka nesmrtící jed.

Jak probíhá smrtící vpich? Nejprve ztratíte vědomí, jste ochromeni a nemůžete vyhledat ani lékařskou pomoc. Poté přichází definitivní konec.

Krokodýli
Stačí se na tuto prehistorickou kreaturu podívat a už máte jasno v tom, jak moc může být smrtící. Chcete-li konkrétní číslo, máte ho mít – 2000 zabitých ročně. Žijí takřka na všech kontinentech, kromě Evropy a Antarktidy. Miluje maso člověka stejně tak, jako maso každého jiného živočicha, kterého potká.

Krokodýli vám mohou připravit jednu z nejbolestnějších smrtí vůbec. Číhají v leže, potažmo neviděni ve vodě, a když se rozhodnou k útoku, má rychlost blesku. Jakmile člověka chytí, je jejich a neexistuje moc šancí, jak se z tohoto stisku dostat.

Sloni
Z čeho máte větší strach – ze žraloka nebo slona? Většina lidí by zvolila první možnost, ovšem právě slon je příčinou velkého množství lidských úmrtí každý rok. Číslo se odhaduje na zhruba 600 nebožáků. Obvykle jsou naprosto mírumilovní a příjemní, ale když se jim děje příkoří, dokážou to pořádně roztočit.

V některých částech světa jsou používáni jako městská doprava, což občas ústí ve velké tragédie. Slon si nenechá líbit špatné zacházení a dráždění. Když se pak zjančí uprostřed města, může to někdo nehezky odskákat.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 79