Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bond, James Bond / foto: Shutterstock

Skvělé i obyčejné káry agenta 007

V čem se vozil agent 007 James Bond. Co stálo v jeho vozovém parku za to a co ne?

1. První bondauto bylo úplně obyčejné
V úplně první bondovce Dr. No řídil agent 007 obyčejný bleděmodrý Sunbeam Alpine z roku 1961. No, obyčejný… Je to nádherné auto, ale takových tehdy jezdilo po silnicích mnoho. Žádné parádičky, žádné vychytávky, tehdy to prostě ještě bylo jen auto. Začalo to až pak...

2. From Aston Martin with Love

magazin.cz
Ve druhé bondovce se objevil Bentley, podle autora bondovek mělo být právě tohle auto tím, které bude neohrožený agent Jejího Veličenstva řídit nejčastěji a nejraději.

Jenže pak na scénu přišel Aston Martin a bylo vymalováno. Tento nádherný vůz můžete vidět v dílech: Goldfinger, Thunderball, Zlaté oko, Dnes Neumírej, Dech života, Ve službách jejího veličenstva, Zítřek nikdy neumírá, Jeden svět nestačí a Casino Royale.

magazin.cz
Všemožná vylepšení, na která by mohl být Q rozhodně pyšný, už byste v normálních modelech obyčejných smrtelníků nenašli. Kouřová clona, katapultovací sedadla, různé rakety a samopaly umě skryté třeba za parkovacími světly nebo vyměňovací poznávací značky.

Ve Zlatém oku už sice nebyl Aston Martin Bondovým služebním autem, ale stejně si tam pořádně zazávodil. V dílu Ve službách Jejího Veličenstva zažil Aston Martin svou nejsmutnější část kariéry coby bondauto. Byla v něm totiž zastřelena Bondova manželka Tracy.

3. Šedesátá léta a vymoženosti, které už má dnes kdekdo

V dílu nazvaném Žiješ jen dvakrát je Toyota 2000 GT upravená jako cabrio. Výbava byla na ta léta slušná, ale přeci jen - mít v autě bezdrátový telefon, hi-fi a zabudované kamery - to už je dnes u dražších aut normálka.

4. Lotus coby ponorka

magazin.cz
V Agentovi, který mě miloval se Lotus Esprit dokázal změnit i v ponorku, tentokrát šlo ovšem jen o filmový trik a model v životní velikosti řízený zkušeným potápěčem.

V Jen pro tvé oči byly Lotusy hned dva. I když to vlastně byl jen jeden, nejprve se coby bílý model objevil na začátku filmu v krátké pasáži, ve které se nějací záporňáci snaží do auta vloupat a ono se samo zničí autodestrukčním systémem.

Pak to samé auto filmaři přelakovali, aby v něm Bond mohl přijet do lyžařského střediska v italské Cortině d'Ampezzo.

5. AMC a nefalšované létání vzduchem

magazin.cz
V Muži se zlatou zbraní Bond se svým Hornet hatchback speciálem vjede na rozbořený most a přeskočí ho (celkem uletí asi 16 m), ve vzduchu udělá ještě vývrtku a v pohodě dopadne na zem.

Aby to pro tohle auto nebyl zároveň první i poslední skok, propočítávali ho kalifornští specialisté na počítačích. Určili přesnou rychlost nájezdu na rampu - 64,36 km/h. Kaskadér ji dodržel a skočil. Záchranný tým byl bez práce, žádná havárie se nekonala.

magazin.cz
6. Z Mercedesu se stala drezína
Objeví- li se ve filmu Mercedes, většinou ho řídí nějaký lump, nejlépe tuplovaný.

V Chobotničce si ale za jeho volant sedne James Bond. Z Mercedesu Benz 250 SE se nakonec stane drezína poté, co Bondovi pronásledovatelé rozstřílí pneumatiky.

7. Renault jede, i když je z něj už jen půlka
Ve Vyhlídce na smrt honí Bond jistého zloducha v obyčejném Renaultu 11. Dokáže s ním sjet schody a uřídí ho i poté, co je auto rozlomeno na dvě půlky. Bond naštěstí sedí v té přední polovině, takže může v klidu dál pokračovat v jízdě.

8. Když Bond řídí kachnu
V Jen pro tvé oči byla kromě obou již zmiňovaných vozů značky Lotus i slavná kachna - tedy Citroën 2 CV. Při zběsilé honičce se kačena vrhá střemhlav z obřího kopce a ocitá se často mimo silnici. To by asi normální kachna nezvládla, takže té filmové trochu přižehlili motor. Jenže pak měla zas jiný zvuk, takže jí museli přidělat speciální výfukový systém, který z upravené kachny udělal zas tu klasickou.

9. Mustang a trapná filmařská chyba
V dílu Diamanty jsou věčné řídí 007čka Ford Mustang Mach I a to i po dvou kolech. V úzkých uličkách Las Vegas by se to občas hodilo každému, kdo před někým ujíždí. Jenže zatímco do uličky vjel James po levých kolech, ven vyjíždí po pravých. Chybička se holt stane i neomylnému Bondovi, Jamesi Bondovi...

10. BMW řízené dálkáčem

magazin.cz
Jak dobře se prodávají vozy James Bonda, ví i automobilka BMW.

Pro díl Zlaté oko dostali filmaři cabrio BMW Z3. Tenhle model auta se pak moc dobře prodával, koupili si ho třeba takové hvězdy jako Kim Bassinger, Alec Baldwin, Madonna a Steven Spielberg. Obchody šly dobře, takže BMW zůstávalo.

V dílu Zítřek nikdy neumírá agent s povolením zabíjet šoféruje sedan BMW ve stříbrné metalíze. Na tohle auto si asi pamatuje každý, Bond ho v garážích řídil pomocí dálkového ovládače ukrytého v mobilu.

I v dílu Jeden svět nestačí je BMW, tentokrát je to sporťák Z8, který se také dá ovládat dálkařem, ale umí i střílet rakety. Na konci filmu skončí na dvě půlky, jenže tentokrát už v něm Bond dál nejdede, protože není rozpůleno za sedadlem řidiče, ale mezi předními sedadly zepředu dozadu. S takhle rozpůleným auťákem už nedokáže řídit ani 007.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 121