Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Vibrující mobil pro lepší zážitek

Fandové fotbalu ten nepříjemný pocit zcela určitě znají. Chtějí sledovat zápas svého týmu a nemohou, protože zrovna sedí ve škole nebo na pracovním meetingu.

Vibrující gól
Takové problémy by již brzy mohly být minulostí. Tým vědců na švédské univerzitě ve městě Umea s podporou výzkumného oddělení společnosti Ericsson připravuje hodně zajímavý prvek pro mobilní telefony.

Jedná se o technologii synchronizující pohyb míče na hřišti s vibracemi telefonu. Vibrační prvek je vytvořen tak, aby měl celou škálu různých vibrací. Podle jejich typu poznáte, kde míč na hřišti zrovna je, zda jej má v držení ten, či onen tým a podobně.

Samozřejmě také vibruje při střelách a pořádně vám dá vědět, když padne gól. Například míč ve středu pole vyvolá slabou vibraci, zatímco ve chvíli, kdy je za zády gólmana, spustí se vibrace hodně silné, jež mají signalizovat Góóól!

Výzkumníci už tuto ambiciózní a potenciálně velmi populární technologii testují. A podle prvních pokusů je velice úspěšná. Účastníci testu byli bez problému schopni sledovat hru prostřednictvím vibrací. Samozřejmě za předpokladu, že se naučí, co která vibrace znamená.

Moderní Brailovo písmo
Jde vlastně o jakousi variaci Brailova písma, které je používáno pro slepce. Zkrátka každá vibrace bude mít svůj vlastní význam, přičemž by měly být standardizovány, aby jeden výrobce telefonů nepoužíval jiné než druhý.

Pokud se budete chtít podívat aspoň na vstřelený gól, neměl by to být problém – prostě si ho přehrajete díky podpůrné technologii, která přidá audiovizuální materiál k zápasu.

Celá věc by v budoucnu nemusela být využívána jen v případě fotbalu, ale i jiných sportů či společenských událostí.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 80