Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Jules / foto: Shutterstock

První robot, který zvládá stovky lidských grimas

Vědci vytvořili skutečně pozoruhodného humanoida (robota, který vypadá jako člověk).

Jeho největším přínosem je prakticky dokonalá mimika a pohyby rty. Od těch lidských jsou takřka k nerozeznání.

Kamera v očích
Jmenuje se Jules, nemá tělo a je to hermafrodit. Důležitá je ale jeho hlava, která dokáže kopírovat jakékoliv obličejové pohyby. Ty jsou nahrávány kamerou v Julesových očích a mapovány na titěrné motorky v jeho kůži.

Dokáže se ušklíbat na stovky způsobů, mračit se, smát se a dělat nejrůznější grimasy, jež byly dosud vlastní jen lidem. Samozřejmě je schopen také „mluvit“. Skutečně hýbe rty tak, jak si žádají jednotlivá slova.

Jde o velmi pokročilou technologii, jež navíc funguje v reálném čase. Robotova kamera pracuje s frekvencí pětadvaceti snímků za sekundu, takže lidské oko téměř nerozezná zpomalení v napodobování výrazů.

Interakce lidí a robotů
O Julese se postarali vědci z Velké Británie, kteří se výzkumu věnovali tři a půl roku. Jejich cílem bylo vylepšit interakci mezi lidmi a roboty.

Humanoid má zabudovaných čtyřiatřicet motorků, dokonale skrytých pod gumovou kůží, jež je nesmírně flexibilní a na pohled nepoznatelná od té skutečné.

Původně měl Jules naučenu jednu jedinou řeč, ale to nebylo ono, a tak se vědci vrhli na mnohem náročnější projekt a naučili ho opakovat. Tohle ale rozhodně není poslední Julesova fáze – i nadále se bude vyvíjet a zlepšovat.

Jules v akci

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 333