Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ford Mustang / foto: Shutterstock

Jaké je nejlepší jméno pro auto?

Při výběru auta hraje roli mnoho faktorů. Zcela určitě to je jeho zevnějšek, inklinace ke značce, motorizace, vybavenost a tak dále.

Často se opomíjí ale jeden hodně důležitý faktor, kterým není nic menšího než jméno. Automobilky jsou si dobře vědomy toho, že ať už vyrobí cokoliv, dobré jméno jim to rozhodně pomůže prodat. A tak se v tomto směru činí, i když občas vzniknou i paskvily…

Mustang
Pro někoho je to letadlo z druhé světové války, ale pro většinu lidí pořádný americký hřebec. A taky možná nejlegendárnější model od Fordu vůbec. S Mustangem se již od roku 1964 právě díky jeho jménu pojí pocity svobody, svobodomyslnosti, nevázanosti a utrženosti ze řetězu. Jméno tohoto auta je symbol. Pro mnohé větší než třeba ten, kterým se pyšní Mercedes.

magazin.cz

Silver Cloud
Téměř každá automobilka se snaží přivést na trh luxusní model, který by ztělesňoval klid na silnici. Rolls-Royce se to daří už celá desetiletí. Jeden z nejznámějších modelů je Silver Cloud (stříbrný mrak), který se vyráběl v letech 1955-1966. Toto jméno ho přímo ztělesňuje a budově na kolečkách, jak se autu ve své době občas přezdívalo, skvěle odpovídá a navíc je decentní.

magazin.cz


Testarossa

V italštině to znamená jen „červená hlava“, ovšem tradice a malebnost tohoto jazyka daly vzniknout jednomu z nejlepších názvů pro auto. A navíc – je to Ferrari. Ne nadarmo bylo pojmenované po závodních autech z padesátých let, které nesly název Testa Rossa a šlo o nezkrotné bestie, které si dnes jen těžko lze představit. Stejně tak hutný výkon moderní Testarossy, dvanáctiválcového Ferrari, které se vyrábělo v letech 1984-1996. Jeho výkon a jméno zastínily i rozporuplnější zjev. Mimochodem hlava motoru byla samozřejmě červená.

magazin.cz

Cobra
Caroll Shelby, majitel a zakladatel automobilky Shelby American, vyprávěl, že jméno Cobra, které dal svému nejznámějšímu modelu, ho napadlo ve snu. Sice mírumilovná inspirace, ovšem rozhodně ne ušlápnuté auto a název evokující agresivitu. Jde jednoznačně o jeden z nejvíce přiléhavých názvů pro auto. Samozřejmě mluvíme o řadě, která byla ve výrobě v letech 1962-1967. Ford pak jméno Cobra ještě párkrát zneužil, ale to už s legendárním roadsterem nemělo nic společného.

magazin.cz

Viper
Se slzou v oku vzpomínáme na televizní seriál, kde hrál hlavní roli právě Viper. Šlo sice o béčko jako vyšité, ale díky tomuto autu a také jeho jménu stál za zhlédnutí. Přitom nechybělo mnoho a Viper se jmenoval Copperhead. Naštěstí pak automobilka Dodge přece jen sáhla po „zmiji“ a dokonale vystihla rychle plazivý charakter vozu. Auto brzy symbolizovalo nezkrotnou bestii na hranici ovladatelnosti.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 409