Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Quantum of Solace / foto: Shutterstock

James Bond ve hře připomíná Ramba

James Bond už nějaký ten pátek patří k mediálně nejprotřelejším borcům. A když se objeví na plátně, můžete si být jisti, že si s ním zastřílíte i ve videohře.

Nejnovější bondovka není výjimkou a na její sesterskou hru jsme se hodně těšili. Dost se o ní mluvilo, psalo a všude hlásalo, že to bude bomba. Skutečnost je trochu jiná.

Jako na horské dráze
Příběh hry se toho filmového drží jen velmi zhruba a hráči poskytuje jen letmé náznaky. Rozhodně tak nejde o nějakou náhražku návštěvy kina. Pokud si zahrajete jenom hru, budete o kompaktním příběhu vědět kulové. Hra své předlohy využívá hlavně k tomu, aby vás zavedla na atraktivní místa po celém světě, což se jí docela daří. Podíváte se do Itálie, Rakouska a řady dalších míst.

magazin.cz

V případě, že od Quantum of Solace čekáte sofistikovaný herní styl hodný Jamese Bonda, budete zklamáni. Tohle je naprosto ryzí střílečka, ne nepodobná například Call of Duty.

Úrovně jsou střižené striktně lineárně, takže se nemůžete odchýlit od cestičky, kterou pro vás autoři vymysleli. Místy si tak připadáte jako na horské dráze, i když z pomyslného vozíku ještě střílíte. Je to dáno i netradičně rychlým pohybem hrdiny, který za každých okolností sprintuje.

magazin.cz

Herní bondovka tak má sice parádní spád, ovšem kromě toho, že vám umožní držet poušť na spoušti nebývale dlouho, toho moc nenabízí. Zkrátka jen běžíte a střílíte po neustále se vynořujících nepřátelích, které ani nestíháte počítat.

Chybí bondovský duch
Určitým ozvláštněním je specifický krycí systém, který se hodí zejména tehdy, když na vás vyrukuje příliš mnoho protivníků najednou. Stačí se skrýt za jakoukoliv menší zídkou a jste takřka v bezpečí. Potom jen vykukujete a střílíte buď naslepo nebo cíleně, ale s větším rizikem. Jste-li náhodou zranění, nic tak vážného se neděje. Stačí se na chvíli uklidit a za pár sekund jste zase fit.

magazin.cz

Autorům zřejmě došlo, že v bondovkách jde přece jen o víc než jen o kosení stovek nepřátel v Rambo-stylu. Pokusili se tak implementovat boj na blízko, bohužel však značně polovičatě – v tomto módu neovládáte Jamese přímo, ale jen mačkáte na monitoru se objevující klávesy a hrdinovi se v závislosti na vašich reflexech daří vytvářet vizuálně pohledné údery. Jindy jsou tu náznaky plíživého postupu, ale úrovně se na něco takového zoufale nehodí, takže nakonec si stejně cestu prostřílíte.

magazin.cz

Quantum of Solace není špatnou hrou. Jako drsná střílečka v pěkném prostředí docela funguje, ovšem naprosto nesplňuje nároky na licenci, kterou disponuje. Je to docela škoda, chytrá akce ve stylu filmové bondovky na trhu schází.

Výrobce: Treyarch
Distributor: Cenega
Cena: 1199 Kč (PC verze), 1499 Kč (PS 3 a Xbox 360)

Hodnocení: 6/10

Videorecenze:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 58