Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Porsche Panamera / foto: Shutterstock

Nové Porsche Panamera odhaleno!

Porsche je jednou z nejstabilnějších světových automobilek i v bující světové krizi. A v tomto obtížném období se nebojí ani experimentů.

Začalo to bezmála revolučním představením prvního nafťáka od Porsche a pokračovalo přes koncept Panamery, ze kterého se překvapivě vyvinul sériově vyráběný vůz.

Je to Porsche, nebo ne?
Na první pohled samozřejmě zaujme netradiční karoserie a s ním i design, který sice nese výrazné prvky Porsche, ale auto je tak jiné, že není možné zcela zachovat ducha automobilky. Je to zkrátka nová etapa. Troufáme si ale tvrdit, že tohle Porsche se po tradiční počáteční skepsi líbit bude.

magazin.cz

Zpočátku by měly být k dispozici tři motorizace. Ta základní nabídne klasický koncernový šestiválec o objemu 3,6 litru a s výkonem stále dostatečných 300 koní. Výkonnější bude 4,8 litrový osmiválec, který požene kupředu ještě o sto koní více. Panamera Turbo bude disponovat stejným motorem, ale vybavený dvěma turbodmychadly a výkonem 500 koní.

magazin.cz

Hybrid i nafťák
Do budoucna Porsche plánuje uvedení hybridní varianty Panamery, která použije kombinaci šestiválce a elektromotoru. Výkon? Parádních 350 koní! A na Panameru se samozřejmě více než na jiné modely Porsche hodí i nová naftová filozofie, takže i diesel můžete v pozdější nabídce očekávat.

magazin.cz

Přestože jde na Porsche o hodně odvážný krok, manažeři si i v období slábnoucích prodejů automobilů slibují od Panamery skvělé prodeje. Zpočátku počítají se zhruba 20 tisíci ročně prodanými vozy, ale jakmile se na trh dostane diesel s hybridem, atraktivita podle nich vzroste tak, že se ročně udá 50 000.

Na tak drahé auto jde o skutečně velké číslo a jsme zvědaví, zda nebudou v Porsche zklamáni.

Video:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 250