Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Golf / foto: Shutterstock

Chcete hrát golf jako Tiger Woods?

S tímhle kouzelným míčkem to dokážete, i podprůměrný golfista s ním odpálí stejně daleko jako slavný Tiger Woods. Je to splněný sen každého amatérského milovníka greenů.

S převratnou sportovní novinkou přišli vědci z univerzit v Arizoně a Marylandu. Celý vtip je v tom, že neplatí vžitá domněnka, že vroubkování dává golfovým míčků šťávu a že právě díky němu létají daleko.

 

Výzkumný tým zkusil odpalovat míčky s důlky, pak míčky, které byly jen z poloviny s důlky a nakonec míče úplně bez důlků. Nejdřív neviděli mnoho rozdílů. Ani se nedivíme, taky by se nám zamlouvalo dělat podobný výzkum na příjemných greenech co nejdéle. Pak ale přece jen rozdíly objevili.

 
Zpomalující důlky

Po mnoho let navrhovali designéři firem prodávajících sportovní vybavení míčky s všemožnými typy důlků - bylo to spíš hledání než hra na jistotu. Testovali prototyp za prototypem, ale co vlastně funguje a co ne, to nevěděli.

 

United States Golf Association (USGA) už dávno regulovala jednotnou váhu a velikost golfových míčků, ale důlky si každý mohl dělat po svém. Takže výrobci měli svobodu už jen v důlcích, jinak museli poslouchat na slovo.

 

Vědci se tedy na jejich popud jali tuhle jedinou svobodnou část výroby golfových míčků pořádně prozkoumat. Pomocí matematických výpočtů, fyzikálních rovnic a vědeckých mozků přišli na to, jaké prohlubně míček v letu nejvíc zpomalují.

 

Nabušené počítače, jednoduchý závěr

K dispozici přitom měli výkonné superpočítače tisíckrát nabušenější než obyčejná PC. Jejich závěr je přitom jednoduchý jako facka. „I v případě golfového míčku platí, že pokud snížíte odpor vzduchu, zvýšíte rychlost letícího míčku,” sdělil světu magickou formulku Clinton Smith z arizonské univerzity.

 

„Jsme přesvědčeni, že výsledky posledních studií mohou způsobit revoluci ve světě golfových začátečníků. Míček, který poletí zaručeně dál než kdejakému golfovému přeborníkovi bude doslova bomba,“ doplnil pak John Bushell, specialista na marketing sportovních potřeb.

 

Vědci však jedním dechem dodávají, že výzkum je zatím v plenkách a kouzelný míček se na trh hned tak nedostane, takže je zbytečné už se naparovat na driving range a machrovat, že přepálíte i Tigera Woodse. Zatím si ještě chvíli počkejte, ale bude to stát za to…

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 85