Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

5 největších testosteronových mýtů

Olympijští atleti, cyklisté na Tour de France či jeden z nejlepších baseballistů světa Barry Bonds…Všichni mají společný nešvar. Doping.

Slova jako testosteron či steroidy tak získaly negativní význam. Přitom hormon testosteron je pro fungování mužského těla naprosto zásadní. Kdyby ho nebylo, pohybují se po světě přinejmenším zženštilí chlapi.

Testosteron je nesmírně důležitý pro správnou sexuální funkčnost, produkci spermatu, hluboký hlas či správný vývoj svalů. Malé množství testosteronu může působit i únavu, depresi či horší sportovní výkon. Proto se testosteronem začasté léčí – může narovnat třeba horší sexuální život.

Ovšem podvádějící sportovci se testosteronu postarali o špatné jméno. Proto si pojďme vyvrátit některé z největších mýtů.

Testosteron je ilegální droga
Tak to je velká hloupost. Testosteron je naopak naprosto legálně předepisovaným medikamentem. Je důležitý pro vývoj muže v pubertě, zpevňuje kosti a přispívá k vyrovnanosti. Testosteron je ilegální pouze v případě, že si ho seženete bez receptu. Ovšem například atleti a další sportovci mají ohledně testosteronu striktní pravidla, která v zájmu férového boje nesmí porušit.

Testosteron je steroid. A ty jsou škodlivé
Testosteron sice v podstatě steroid je, ale to z něj nedělá škodlivou látku. Ostatně, mezi steroidy se řadí i estrogen nebo třeba cholesterol. A buďte si jisti, že když je atlet testován pozitivně na doping, nikdo ho nepodezřívá z toho, že si aplikoval dávku cholesterolu. Steroidy mají dnes ovšem pozměněný význam. Většinou se jimi myslí anabolika, která už škodlivá být mohou. Ovšem testosteron jakožto přirozená látka podle všeho neškodí ani ve větších množstvích.

Testosteron způsobuje agresivní chování
Neexistuje žádný přímý vztah mezi testosteronem a záchvaty agresivity, které se mu často připisují na vrub. V specializovaných výzkumech, kdy byl mužům testosteron naordinován, nebylo zjištěno nijak zvlášť agresivní či nepředvídatelné chování. Je tomu dokonce naopak. Ukazuje se, že muži s malým množstvím testosteronu bývají náladoví, což se zlepší s vyšší hladinou testosteronu.

Testosteron přispívá k rakovině prostaty

To byl dlouhou dobu platný mýtus, ovšem nejnovější výzkumy ho vyvracejí. Ani léčba mužů vyšším množstvím testosteronu nepřispívá k rakovině prostaty. Tento mýtus má kořeny ve čtyřicátých letech, kdy se ukázalo, že lidem postiženým rakovinou prostaty pomohla kastrace. Testosteron naopak pomáhá mužům, kteří se z rakoviny vyléčili.

Testosteron pomáhá plešatění

Ukazuje se, že muži s menším množstvím vlasům nemají oproti těm s větší hřívou vyšší hladinu testosteronu. Plešatění závisí na genech.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 294