Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mirrors Edge / foto: Shutterstock

Parkourem po utopickém městě

Máte už dost všech těch nachlup stejných akcí, ve kterých vezmete do ruky kvér a několik hodin neděláte nic jiného, než že kosíte jednoho nepřítele za druhým?

Pak přesně pro vás je určena herní novinka Mirrors Edge, která dlouho dopředu avizovala značně novátorské herní principy.

Sličná hrdinka
Na první pohled se od lecjaké akce neliší. Svět vidíte vlastníma očima a zápletka hovoří cosi o utopickém městě, ve kterém vládne diktátorská korporace, jež lidskou mysl dokázala maximálně podvázat. Poslední disidenty tvoří takzvaní „runneři“, tedy lidé, kteří se parkourovým stylem dokáží svižně pohybovat a plnit důležité mise. Právě k nim se řadí i hrdinka Mirrors Edge, sličná Faith.

magazin.cz

Pro Faith se celý příběh rozjíždí tehdy, když ji požádá o pomoc sestra. Jakožto policejní šéfce se jí stalo něco hodně nemilého. Přišla do své kanceláře k mrtvému tělu a vše nasvědčuje tomu, že se o něj postarala ona. Faith samozřejmě sestru nemíní nechat ve štychu, a tak se snaží získat co možná nejvíce důkazů svědčících v její prospěch.

magazin.cz

Bude se běhat
Celá hra je založena na netradičním elementu – běhu. Samozřejmě neutíkáte rovnou a přímou chodbou. Cestou se vám staví do cesty nejrůznější překážky a mnohdy bude třeba zdolat propast mezi dvěma domy.

magazin.cz

Ještě že je Faith tak obratná a moderní parkour zvládá levou zadní. Zpočátku vám možná bude připadat, že autoři měli raději zvolit pohled z očí třetí osoby, ale nakonec si na zvolenou perspektivu zvyknete a budete za ní rádi – zdůrazňuje totiž hutnou atmosféru regulemi svázané společnosti.

Nejde ale jen o běh. Nepřátelům se leckdy zkrátka vyhnout nelze. S vypětím sil jim sice téměř vždy lze utéct, ale jednodušším a po čase také zajímavějším řešením bývá boj. Několika chvaty ve zpomaleném čase protivníkovi odeberete zbraň a zastřelíte ho s ní.

Zvláštní atmosféra

Tím se ale Mirrors Edge v akci rozhodně nemění. Míření je dost obtížné a nábojů je minimum, takže více než vykosení pár zloduchů nečekejte, ale i tak je to příjemné zpestření. A po něm přichází na řadu zase parkour.

magazin.cz

Unikátní je také grafické provedení, jež je obvykle laděno jen do několika výrazných barev, s nimiž autoři dokázali pracovat nebývale inspirativním způsobem. Dýchne na vás opravdu odlišná, mnohdy až mrazivě anonymní atmosféra. A to jak ve venkovních, tak vnitřních prostorách.

Na herní styl Mirrors Edge je každopádně nutné si zvyknout. Milovníkům stříleček se zpočátku bude příčit, jelikož vyžaduje trochu větší dávku učení, ale poté se dokáže odměnit zábavnou a netradiční hratelností. Hra je zatím dostupná na Playstation 3 a Xbox 360. Pokud však vládnete jen počítačem, nemusíte truchlit – dočkáte se již v lednu.

magazin.cz


Výrobce: EA DICE
Distributor: EA Czech
Cena: 1599 Kč (Xbox 360 a Playstation 3 verze), 1199 Kč (chystaná PC verze v lednu)

Hodnocení: 8/10

Videorecenze

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 100