Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

V čem je ČR velmoc? Mimo piva a hokeje...

Z nějakého důvodu se o tom příliš nemluví, ale je to tak.

Vedle piva, aut, porcelánu, fotbalistů či hokejistů je jedním z nejvíce ceněných vývozních artiklů České republiky právě řada antivirových databází a samostatně funkčních antivirů.

Antiviroví obři
V dnešní době navíc antiviry nabývají na důležitosti a i nedávný případ s bezprecedentním útokem na Internet Explorer je důkazem toho, že poptávka po kvalitních antivirech bude ještě růst.

A Česko by mělo být u toho. Za svou domovskou zemi považují naši republiku hned dvě antivirové společnosti, po jejichž produktech je obří poptávka v zahraničí. Jedná se o Grisoft a Alwil.

První jmenovaná firma byla tak úspěšná, že si jí všimli zahraniční investoři a v největším boomu ji od českých vlastníků za několik odkoupili. Došlo k přejmenování na AVG Technologies a dalšímu zvelebování stejnojmenného antiviru.

Vedení dnes sice sídlí ve Spojených státech, ovšem jedno z nejdůležitějších vývojových center zůstalo v České republice a dále se stará o naše bezpečí v této nebezpečné době.

Příběh druhé společnosti – Alwilu – je ještě zajímavější. Byl totiž založen už krátce po revoluci v roce 1989 partou lidí, kteří se už za komunismu dostali k relativně vyspělým technologiím a bavili se programováním virů i sítí proti nim.

Zásadní krok
Brzy začali s vývojem v našich luzích a hájích hodně známého antiviru Avast. První verze se distribuovaly ještě na disketách a měly maximálně celorepublikový rozměr. V devadesátých letech zkrátka ještě nebyl takový prostor k prosazení se na mezinárodní scéně vůči těžkým vahám jako NOD32 nebo Kaspersky.

Ovšem s novým tisíciletím se Alwilu začalo dařit. Důvodem byl tah, kvůli kterému mu řada konkurentů stále nemůže přijít na jméno. Plnohodnotný antivir Avast nabídl totiž pro osobní použití zcela zdarma. To byla taková menší revoluce, která možná znamenala určitou devalvaci hodnoty antivirů, ovšem v konečném důsledku se ukázala být prozíravou.

Jasná budoucnost
Přinejmenším pro Alwil, který díky renomé mezi uživateli na celém světě začal získávat také firemní klienty, kteří už za nejrůznější antivirová řešení musí pořádně zaplatit. Navíc se ukázalo, že obyčejní lidé jsou dobrými a bezplatnými „testery“ antiviru.

Také Alwilu přistála na stole řada nabídek na odkoupení ze zahraničí. Zakladatelé Pavel Baudiš a Eduard Kučera o tom ale nechtějí ani slyšet. Dělají, co je baví, jsou svými vlastními pány a vydělávají tím stále zajímavější částky.

Zaměstnávají odborníky z celého světa, jsou respektovanými autoritami v oboru a připravují již pátou generaci Avastu, který je dostupný ve více jak třiceti jazykových mutacích. Na řadě významných trhů, jako je například Francie či Brazílie, je Avast dokonce jedničkou mezi antiviry.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 384