Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Skarab / foto: Shutterstock

Nápady budoucnosti. Dobrý...

Jak bude náš svět vypadat v budoucnosti? Různé vize vidíme ve sci-fi filmech, čteme o nich v knížkách.

Ale jasnou představu o tom, jak budou naše života vypadat v budoucnosti, mají i architekti a designéři, kteří už dnes malují věci, které by nám jednou v budoucnosti mohly zpříjemňovat naše životy.

 

Urban Shell vozík pro bezdomovce

Designer Agustin Otegui své dílo nazývá Urban Shell. Toto vozítko vyvinul pro městský život lidí bez domova, kteří jinak trpí měnícím se počasím. S Urban Shell budou mít u sebe všechno, co by mohli potřebovat, takže déšť ani silné sluneční paprsky už by je netrápily.

magazin.cz

 

Během noci či chladného počasí by si bezdomovci sáhli pro teplejší kusy oblečení či deku, v dešti zas pro deštník. I dnes sice občas vídáme, jak si nějaký bezdomovec vleče své věci s sebou třeba v nákupním vozíku ze supermarketu, ale tyhle vozíky z dílny známého designéra mají i střechu, takže nic nenavlhne, nezmokne.

 

Střecha se navíc v parných dnech dá použít jako stínítko před sluncem. V noci se pod ni také dá schovat před deštěm nebo ranní rosou a přitom pod ní stále vane čerstvý vzduch.

 
magazin.cz

Urban Shell toho ale umí ještě mnohem víc. Nejenže je něco jako váš dům a skříň, ale dokonce je to skříň, ve které si můžete všechno velmi přehledně uspořádat. Jsou tu háky a poličky, které toho dost unesou. Přitom, když se vozík zavře, vypadá zvenku upraveně a nikdo se nemusí koukat na hromady špinavých hadrů a nepořádku.

 

Urban Shell je něco moderny do světa lidí, kteří sice po moderně vůbec netouží, ale možná by ocenili její praktičnost.

 

Skládací invalidní vozík

Tenhle invalidní vozík pochází z dílny Julie Clyde. Váží mnohem míň než dnešní invalidní vozíky, se kterým se třeba do schodů nadře i několik lidí najednou. Tento vozík je speciálně určen těm invalidům, kteří hodně cestují a potřebují lehčí a víc alternativní vozík než ostatní.

 
magazin.cz

Vozík s názvem Freedom jim tohle nabízí. Je jediný svého druhu, nabízí mnohem víc svobody a osobního prostoru než jiné vozíky. Invalidé se tak vyhnou mnohým kompromisům, které jim dříve znepříjemňovaly život.

 

Tohle inovativní vozítko je lehce skládatelné, což zjednoduší i práci zdravotních sester či asistentek či rodinných příslušníků. Do auta i z auta to půjde jedna dvě. Navíc, když je horké léto, může si chromý sednout na vozík nahatý, jen se něčím přikrýt a zespoda ho bude chladit vítr a nemusí se složitě dopravovat na toaletu.

 

Skarab - malé a rychlé vozítko

Je libo malé, přenosné vozítko? Jestli nejste klaustrofobii a už jste se klidně projížděli třeba v mini nebo smartu, pak by Skarab byl přesně pro vás. I když Skarab je ještě mnohem menší.

magazin.cz

magazin.cz

 

Má mnoho zajímavých jízdních vlastností a rozličných řídících módů. Rychle zpomaluje, perfektně se s ním parkuje, má v sobě zabudovanou GPS, radar, radiolokátory, střelné zbraně, nože a ostrá kopí.

 

Kdo Skaraba vymyslel? David Miguel Moreira Gonçalves. Cílem tohoto projektu bylo vyřešit ideální městskou osobní dopravu - ideálně namíchanou z osobních vozidel a dobře zorganizované infrastruktury.

magazin.cz

magazin.cz

 
Co by Skarab nabízel:

- byl by složen tak, aby se mohl upravovat podle potřeb a přání zákazníka
- poháněla by ho baterie na biopaliva nebo fotoelektrický článek
- pohon na všechna čtyři kola
- kola by se sama dofukovala
- radar, GPS i další udělátka by se mohla spojit s jinými vozy ve městě
- Skarabové by se dali pronajímat, a to za tak slušnou cenu, že by jimi jezdili i chudí lidé

 

Takhle to možná vypadá jako z filmu Minority Report, ale možná to není tak daleko, kdy se vážně v něčem podobném budeme běžně prohánět po našich městech.

 

Auta se budou čím dál tím víc podobat motocyklům, protože místa ve městech bude ubývat. Navíc menší vozítka budou mnohem levnější než ta velká a dosáhnou na ně i nejchudší vrstvy obyvatel. Bude se s nimi také lépe parkovat.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 256