Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Blíže tajemství vesmíru

Co bylo dříve – vejce, nebo slepice? Jednoduchá otázka zahrnující věci, které každý z nás dobře zná.

Ale přesto na ni nedokáže uspokojivě odpovědět. O tohle samozřejmě vůbec nejde. Je to jen zjednodušení existenčního otazníku visícího nad vesmírem. Po jeho původu se můžeme ptát různými způsoby. Například, co bylo dříve: galaxie, nebo černé díry?

Podobné galaxie
Naprostá většina známých galaxií si je až nápadně podobná. Ve středu mají takzvané černé díry. To se týká také naší Mléčné dráhy.

Ale byly to právě černé díry, co se zrodilo jako první a potom k sobě přitáhly vesmírné objekty? Nebo se černé díry zrodily až v centru galaxií?

Podle výzkumu, který se trochu nepochopitelně zabývá první miliardou let od myšleného vzniku vesmíru, je pravděpodobnější první možnost. Tedy, že černé díry existovaly jako první a kolem nich se pak utvořily galaxie.

Již dříve bylo prokázáno, že koexistence černých děr a vesmírných těles kolem nich není náhodná. Působí mezi nimi různé síly a navzájem jsou propojené interaktivními vazbami.

Prohlédnutí vesmíru
Pomocí radiových vln bylo zjištěno, že vzdálené, mladší galaxie, mají větší černé díry než ty bližší, které jsou starší. Podle vědců to znamená, že černé díry vznikají jako první a poté se omezují na úkor rostoucí galaktické slupky.

Teď ještě zbývá prozkoumat, jak moc a jakým způsobem ovlivňují černé díry a galaxie svou velikost. Zdá se totiž, že je v tom poměrně přesný systém.

Možná se to nemusí jevit jako důležitá otázka, ale podle vědců jinak nikdy nepřijdeme na způsob, jakým vesmír vznikl. Díky novým laboratořím jsou možné studie, které do budoucna slibují možnost nahlédnout vesmír v dobách, kdy byl ještě pomyslným kojencem.

Další otázkou ale je, zda je lidem vůbec určeno, aby tajemství vesmíru někdy prokoukli. Jedná se o takový kolos, že je možná titěrnou lidskou myslí nepochopitelný.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 148