Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Operace / foto: shutterstock

Robot, který se vám dostane všude

Je to jako vystřižené z levného sci-fi minulého století, ale v tomhle případě se scénáristé trefili.

Vědci totiž skutečně vyrobili malý strojek, jehož účelem je prošmátrat dosud nedosažitelné části vnitřního těla, podrobit je podrobné analýze, objevit potenciální defekty a případně lépe určit způsob léčby.

Miniaturní motorek
Vědci vyrobili skutečně titěrný motorek, který v průměru měří pouhou čtvrtinu milimetru. Domnívají se přitom, že bude dostatečně silný, aby utáhlo maličkého robotka s patřičnými senzory, který by se dokázal dostat naprosto všude a podrobit zkoumání třeba i dosud neobjevené části mozku.

Robot je multifunkční a může sloužit hned k několika účelům. Tím základním je filmování dosud nedostupných částí těla pomocí malé kamerky. Dále dokáže odejmout kousek tkáně a dopravit ji na světlo světa ke zkoumání. A v neposlední řadě by mohl být využit k distribuci léků do nejrůznějších částí těla.

Velký příslib
Vědecký tým pojmenoval své zařízení Proteus a zatím ho testoval pro pohyb v žílách, ovšem jeho členové doufají, že by se s ním mohli dostat až do mozkových tepen. Motor je dostatečně silný, aby mohl vyvinout pohyb i proti krevnímu proudu.

Je samozřejmě nesmírně důležité vyrobit přístroj z takových materiálů, které by ani v nejmenším nepoškodily stěny žil a tepen. V tom jsou si tvůrci docela jistí a hovoří o tom, že s naváděním v lidském těle nemají žádný problém.

Lékaři si od Proteuse slibují obrovský pokrok a doufají, že jim pomůže zachránit spoustu dalších životů, které by byly za současného stavu medicíny ztraceny. Předpoklad je postaven na jednoduché domněnce: přístroj se zkrátka dostane tam, kde to musel i nejlepší chirurg s nejostřejším skalpelem vzdát.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 107