Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Saddámovu jachtu nikdo nechce

Už je tomu několik let, co Saddám Husajn před zraky celého světa (díky Youtube, samozřejmě) vložil hlavu do oprátky a ukončil svůj tyranský život.

Zbylo toho po něm hodně – zbídačená země, nenávist mezi jednotlivými etniky Iráku, ale i neuvěřitelně honosné paláce a také luxusní jachta Mořský vánek.

magazin.cz


Kupec nikde

Irácká vláda tuto jachtu už nějakou dobu prodává, ale stále není schopna najít kupce. Momentálně to svádí na finanční krizi, která prý miliardářům omezila jejich majetek a nemají tak peníze na podobné luxusní výstřelky.

magazin.cz

Inu, krize tu jistě je, ale pravděpodobně v koupi miliardářům brání i další důvody. Přece jen mít jachtu po krutém diktátorovi není úplně nejpříjemnější, obzvlášť když někdo věří na duchy. Co kdyby na ní náhodou strašil Saddámův duch.

Věc ale může být o poznání prozaičtější. Jachta je podle očitých svědků jeden velký kýč a nezapře Saddámovu zálibu v palácích starobylého orientálního stylu. Zvenku tak sice nevypadá, ale vevnitř si budete připadat jako v arabském Disneylandu.

Slušné vychytávky
Loď má ale i své vychytávky, které by se mohly hodit. Přistávací plocha pro vrtulník a velký bazén jsou standardem. Ovšem malý operační sál už patří do kategorie méně tradičních doplňků.

A co třeba ponorka, jež je připravena pro případný bleskový únik? Saddámova paranoia šla dokonce tak daleko, že si v lodi nechal vytvořit tajnou chodbu. Co na tom, že na lodi jaksi postrádá význam.

magazin.cz

Saddámova jachta je i jakýmsi symbolem. Irácká vláda chce aspoň tímto způsobem ukázat, že se něco z diktátorova panství vrátí pro blahu lidu. Proto chce jachtu za každou cenu prodat.

V tom ji ale málem zabránili arabští překupníci, kteří se jachty krátce po svržení iráckého režimu v roce 2003 jachty zmocnili a chtěli ji prodat na vlastní pěst. Nakonec se vrátila tam, kam patří – do přístavu Basra.

Saddám ji nevyzkoušel
Perličkou je, že Saddám sice na výrobu jachty pečlivě dohlížel, ale od roku 1981, kdy byla postavena, na ní nikdy nevyplul.

Je otázkou, zda se nakonec Mořský vánek podaří prodat. Cena není blíže specifikována a zájemci mají přicházet s vlastními nabídkami. Irácká vláda přitom v současné těžké finanční situaci slibuje slevy.

magazin.cz

Pokud si děláte na jachtu zálusk, doporučujeme ještě chvíli počkat. Zdá se, že miliardáři skutečně pomalu přicházejí na buben a budou se zbavovat svých vlastních jachet. Spekuluje se například o plavidlu Romana Abramoviče, které stálo téměř dvě stě miliónů dolarů. Luxusních lodí tak bude na trhu nejspíše přehršel...

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 217