Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Google / foto: Google

Zabije Google Drive PC?

Zatím se o této technologii příliš nemluví, ovšem Google má s takzvaným GDrive obrovské plány. Experti dokonce varují, že by úspěšným uvedením produktu mohl zabít trh s osobními počítači.

Revoluce v užívání počítačů
Google Drive service už je přitom na dohled. Společnost by ho ráda uvedla v druhé polovině tohoto roku. Pokud bychom ji zjednodušeně popsali, pak umožňuje převážně ukládání dat na serverech Google, nikoliv na disku vlastního počítače.

Jedná se o další rozvoj trendu zvaného „Cloud Computing“ a podle všeho je to nejdůležitější produkt, který Google letos uvede. Už proto stojí za pozornost.

Díky GDrive se uživatelé už nebudou muset starat o své harddisky, které s oblibou kolabují, čímž dochází ke ztrátě cenných dat. Vše totiž bude uloženo na serverech Google, které mají být náležitě zálohovány. Díky tomu navíc budou data dostupná prakticky odkudkoliv.

Kromě toho, že se celá technologie může rozvinout do tak mamutích rozměrů, že už nebude zapotřebí počítačů, jsou tu ještě pochyby o bezpečnosti takto uložených dat. Experti varují, že online přístup k datům může způsobit obrovské škody.

Velký bratr
Navíc by Google získal dosud nevídanou kontrolu nad informacemi. A jak známo, ty jsou v dnešní informační společností tím nejcennějším. O nabourání soukromí snad už ani není třeba mluvit – toho Google hojně využívá už dnes.

Google chce, aby nakládání s počítači bylo chápáno softwarově a nikoli hardwarově jako dnes. V této vizi dostanete jakousi malou bedničku, kterou doma připojíte a nemusíte se starat o její vylepšování – nejen data, ale i výpočetní výkon bude poskytován externě.

Když nad tím tak přemýšlíme, Google má skutečně dobře našlápnuto stát se „Velkým bratrem“. A Microsoft by měl dostat pořádný strach…

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 79