Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Michael Phelps / foto: michaelphelps.com

Phelpsova legenda se rozplývá

Život plaveckého šampiona, který na dvou olympiádách nasbíral třináct zlatých medailí a další desítky přidal na mistrovstvích světa, má své vrcholy i pády.

Pád komety
Když Michael Phelps pokořil na olympiádě v Pekingu všechny možné rekordy, nemluvilo se o nikom jiném. Jako by na sportovním nebi existoval jen Phelps. Nebyla to legenda jen pro Američany. Tenhle člověk dokázal přimět celý svět, aby mu fandil.

Veselá kopa, příjemné vystupování a schopnosti Supermana. No, kdo by ho neměl rád? Jenže pak vyšel americký bulvární list s obrázky, na nichž si Phelps dává do nosu z marihuanového bongu jako zkušený rutinér.

Byl to obrovský šok. Jako když se zhroutí jeden velký mýtus. Vždyť Phelps byl jako pan neomylný. Vzor miliónů dětí, které se kvůli němu rozhodly skočit do bazénu a pracovat na sobě.

Bude to stát kariéru?

Šampion si zkrátka neuvědomil, že si nemůže dovolit chovat se jako normální člověk. Co na tom, že zapařit a dát si třeba i jointa není ani pro jeho současné kritiky nic neobvyklého. Nejde o žádný dramatický prohřešek.

Sportovně to Phelpse ovlivní pramálo – nakonec neporušil žádné antidopingové regule (není sezóna). Jeho obraz ale utrpěl podle mnohých nenapravitelnou škodu. Obrovská sláva se najednou proměnila v prokletí.

Aby toho nebylo málo, dostal Phelps od Americké plavecké asociace tříměsíční zákaz závodění. Svaz chce pravděpodobně vypadat férově, i když v otázce pravidel nemá plavci co vyčítat.

Phelps byla i tak měl stihnout letošní mistrovství. Ale neovlivní aféry jeho výkonnost? Nebude nakonec letos odcházet jako poražený muž? Vyhořelá hvězda? Definitivně?

Morální comeback
Phelps se celou aféru snažil nejprve ututlat, což mu také příliš nepřidalo. Dnes se k ní musí stavět zpříma: „Je mi třiadvacet, a přestože jsem měl velké úspěchy v bazénu, choval jsem se jako mladý, jako moji vrstevníci. Ne tak, jak ode mě lidé čekali. Za to se omlouvám a slibuji, že už se to nebude opakovat.“

Dostane Phelps druhou šanci? Zasloužil by si ji. Nikdo dosud neplaval tak dobře jako on. A nikdo nemá právo dělat z jeho prohřešku div ne smrtelný hřích. Jistě, šampion zklamal mnoho lidí. Ale v jeho silách je, aby je opět získal na svou stranu. Příležitost snad dostane ještě letos. Nejen Amerika miluje comebacky, i když jsou jen morální…

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 183