Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Google nabízí 1,5 miliónu knih zdarma

Můžeme tomu říkat jedna z největších knihoven na světě. Ale s dodatkem, že se skoro celá vejde do lepšího mobilu, respektive smartphonu.

Lidé budou číst
Google se zase jednou pochlapil a představil světu obří digitální knihovnu, jejíž repertoár přesahuje 1,5 miliónů klasických i moderních děl světové literatury. Nechybí takové klenoty jako Oliver Twist, Kniha džunglí či Emma.

Podle vyjádření společnosti je teď na podobný projekt nejlepší doba. Nová generace chytrých telefonů umožňuje na svých velkých displejích komfortní čtení a zároveň uložení mnoha tisíc knih zároveň.

Google chce touto cestou podpořit druhotní gramotnost a přimět lidi k tomu, aby četli a seznámili se se svou kulturní historií.

Podle odborníků se jedná o reakci na velký úspěch Amazonu, kterého dosáhl s elektronickou čtečkou Kindle. Elektronické knihy se prodávají mnohem lépe, než to ještě před několika lety vypadalo.

Chytrý model
Titán Google samozřejmě nechce nikomu jinému povolit, aby se stal hegemonem v takto potenciálně silné oblasti. Tím pádem musí vytáhnout ještě těžší kalibr. Nabízí knihy, u kterých už pominula autorská práva či takové, které jsou od počátku určeny k volnému šíření.

Firmu to navíc v podstatě nic nestojí. Musí uvolnit akorát nějaké ty kapacity jako úložiště digitálních knih, což je naprostá maličkost. Není třeba vyvíjet speciální hardware, jako to udělal Amazon s Kindle. Chytré telefony za tímto účelem poslouží více než dobře.

Internetový gigant tak zase jednou podpoří svůj image hodného strýčka, který rozdává věci zadarmo. Do budoucna přitom pravděpodobně počítá i s placenými službami v tomto směru. Nejprve je ale třeba si pro ně vytvořit zázemí.

Zatím jen v USA a Británii
Elektronická knihovna Google zatím oficiálně funguje jen v USA, kde nabízí 1,5 miliónu digitálních svazků a ve Velké Británii, kde jich je 600 000.

Podporovány jsou zatím jen telefony iPhone a ty vybavené operačním systémem Google Android. V obou směrech se ale jistě dočkáme rozšíření.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 77