Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mobil / foto: sxc.hu

Univerzální nabíječka pro všechny mobily

Z nějakého důvodu má dnes každý výrobce mobilních telefonů vlastní nabíječku. A mnohdy jich je v rámci jednoho koncernu hned několik.

Tím vzniká zbytečný zmatek, nemožnost vzájemného půjčování atd.

Jedna a dost
Proto se společnosti zabývající se výrobou mobilních telefonů rozhodly, že spojí síly a přinesou na trh nabíječku univerzální. Navíc takovou, která by šetřila energií.

Evropská komise registruje zhruba třicet různých typů nabíječek. Plán na jednu univerzální by tak velmi ulevil třeba domácnostem, ve kterých je několik různých modelů, což je víceméně běžné.

Jedná se o jednu z nejzajímavějších „zelených“ aktivit sdružení GSM Association. Podle odhadů by úspěšné zavedení univerzální nabíječky mohlo znamenat zlikvidování až 51 000 tun duplicitních nabíječek, které umí to samé, akorát mají odlišné konektory.

Dobrá pro životní prostředí
Navíc je tu ta věc s úsporou proudu. Nyní se to má totiž tak, že nabíječky si berou stejné množství energie, když jsou připojeny k telefonu i pokud jsou jen v zásuvce. To by se mělo změnit: ve standby módu by měla univerzální nabíječka odebírat o padesát procent méně.

Takováto plošná iniciativa by samozřejmě neměla cenu bez podpory mobilních společností. Ty se však vůči nápadu staví překvapivě kladně a téměř všechny větší koncerny se asociaci upsaly.

Zavádění univerzální nabíječky by tak u prvních modelů mělo začít v příštím roce, přičemž optimistický plán počítá s tím, že v roce 2012 by už jí využívala většina mobilů.

„Je to skvělé opatření pro životní prostředí a velmi příjemné pro uživatele,“ tvrdí mluvčí GSM Association Michael O´Hara. „Už nebudete muset obcházet lidi a ptát se jich, zda náhodou nemají stejnou nabíječku.“

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 129