Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Robot, co se pohybuje a učí jako dítě

Ve Velké Británii došlo k velmi sledovanému představení sofistikovaného robota, který je schopen pohybovat se a učit se jako tříleté dítě.

Chytrý jako dítě

magazin.cz
Takzvaný iCub je schopen celé řady činností: není mu cizí plazení ani chození, dokáže pohybovat očima jako člověk či rozpoznávat a uchopovat předměty jako batole.

Údajně se jedná o nejpropracovanějšího a nejpokročilejšího humanoidního robota, na kterého můžete v Evropě narazit.

Projekt jeho vývoje stojí dvě stě čtyřicet miliónů korun a běží už pátým rokem. Současné výsledky už jsou velice uspokojivé. iCub pochází z Itálie, kde se na něm podílí konsorcium firem a vědců z předních evropských univerzit.

Velký potenciál do budoucna
Své premiéry se ale dočkal právě ve Velké Británii na probíhajícím symposiu humanoidní robotiky.

Jednou z nejdůležitějších věcí, které s iCubem přicházejí, je skutečnost, že se jedná o otevřenou platformu a další vědci na něm mohou provádět výzkum a dále ho zvelebovat. Do budoucna by tak nemusel kopírovat jen chování malých dětí, ale spektrum jeho schopností se pravděpodobně rychle rozroste, a to podle toho, kdo si ho zrovna vezme do parády.

Už ale jen pouhý fakt, že robot může mít kognitivní funkce a pomalu začít chápat svět kolem sebe, nebo mu dokonce rozumět, je úžasná, ale i lehce znepokojující zpráva zároveň.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 178