Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Notebook s dotykovým displejem

Výrobce nejrůznějšího hardwaru a také notebooků, společnost Asus, nepatří v tomto odvětví k nejpřednějším hráčům, přestože na žebříčku prodejnosti a oblíbenosti neustále stoupá.

Děje se tak i díky variabilně koncipovaným notebookům, například extrémně drahé a výkonné řadě Ferrari.

Podíl uživatelů
Novinka, která zatím nemá ani jméno a je pouhým konceptem vzešlým z projektu Community Designed PC, kdy návrhy předkládají sami uživatelé a Asus je potom reflektuje ve svých produktech, je ale o dost větší peckou.

magazin.cz

Veze se na aktuální vlně dotykových displejů, které se výrobci snaží implementovat úplně všude – tedy i do notebooků. Nikoliv však přímo na klasickou obrazovku notebooku, nýbrž místo klávesnice.

Ta v tomto případě zcela odpadá a nahrazuje ji klávesnice dotyková – na tom samém místě. Ovšem klávesnicový displej nemusí zobrazovat pouze QWERTY tlačítka. Je velmi flexibilní a v jeho potenciálu je reprodukce i jiných obrázků.

Jako kino nebo kniha
Sám uživatel si například nastaví velikost klávesnice i touchpadu – tak, jak mu to vyhovuje. A když nepotřebuje s notebookem pracovat a chce na něm například sledovat film, rozevře si notebook dokořán a má k dispozici dva kvalitní displeje.

magazin.cz

Jen by to ještě chtělo vyřešit problém s černým pruhem, který je odděluje. Jako elektronická kniha zobrazující vždy dvě stránky, to ale už v této fázi funguje bezvadně.

Dotykový displej je opravdu vyspělý a zvládá rukou psané písmo, gestikulaci i vícero gest najednou v rámci systému multi-touch. Práce s takovým notebookem by proto mohla být skutečně příjemnější než s normálním strojem. Samozřejmě ale bude něco stát.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 277