Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Která zvířata se poznají v zrcadle

Test, zda se živočich pozná v zrcadle, se používá jako jedno z měřítek inteligence. Vsadili byste si spíše na gibona, nebo na straku?

Pokus se provádí nejčastěji tak, že jedince nějak barevně označíme na místě, kam si sám nevidí. Pokud pochopí, že má v zrcadle svůj vlastní obraz, bude se nejspíš snažit se pomalování nějak zbavit, nebo ho alespoň bude zkoumat, snažit se na něj dosáhnout apod.

Kontrolní vzorek zvířat označíme bezbarvě – ti by se o odstranění pomalování snažit neměli (jinak nejde o zrcadlo, ale o mechanický pocit). Zvíře, které se pozná v zrcadle, také samozřejmě nebude třeba na svůj obraz útočit.

Výsledky?
V zrcadle se poznají například sloni. Zvládnou to šimpanzi i orangutani, jak se nově ukázalo, giboni ale ne. Můžete to zkusit doma se psem či kočkou, poznat by se neměli a klidně se pokusí si se svým dvojníkem hrát.

Video ukazuje, že tuto schopnost ale mají například straky. Poznání „toto jsem já“ samozřejmě nejspíš vyžaduje mít relativně složité mentální modely...

Video:

Připraveno ve spolupráci se scienceworld.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 122