Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Unreal Tournament / foto: Shutterstock

Paření her zlepšuje zrak

Hraní videoher je podle nového vědeckého výzkumu prospěšné. Konkrétně pomáhá zraku.

To je poměrně překvapivé, zvlášť když jako jedno z největších negativ častého hraní her stále mnozí vidí zkažené oči.

Záleží na hře
V tomto případě však jde o zlepšení rozlišovacích schopností, například při jízdě v noci. Lidé uvyklí hraní her vykázali mnohem lepší schopnost odlišovat jednotlivé odstíny šedé, což je obvykle dost složité.

Záleží ale na tom, jaké hry hrajete. Z výzkumu vyplynulo, že zrakové schopnosti se výrazně zlepší především hráčům akcí, jako například Call of Duty či Unreal Tournament. Těm se rozlišovací schopnost zlepšila téměř o polovinu, zatímco hráčům The Sims 2 takřka vůbec.

Použití i v léčbě
Vědci ke všemu tvrdí, že hraní her by mohlo být novým způsobem léčby nedokonalého rozlišování v oku. Dosud se to řešilo buď operací, čočkami či speciálními brýlemi.

Vada se projevuje zejména při řízení v noci, které je pro někoho s nedokonalým rozlišováním odstínů a kontrastů velmi složité.

Hraní her by v takových případech mohlo výrazně pomoci. V mozku tu schopnost máme, dá se říct, že je pouze třeba ji zdokonalit a naučit se ji využívat. Hry tlačí části mozku zabývající se vizuálními vjemy na samotný limit – a mozek se tomu přizpůsobuje.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 221