Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mamiya DL33 / foto: hdworld.cz

Foťák s 33 megapixely! Co bude dál?

Japonská společnost Mamiya známá svými propracovanými profesionálními fotoaparáty uvádí skutečně impozantní kousek se senzorem s rozlišením 33 megapixelů.

Výrobce se k uvedení nového modelu s extra velkým rozlišením rozhodl po poměrně nečekaném úspěchu zrcadlovky (DSLR) Mamiya DL28. Evidentně je hodně lidí, kteří jsou ochotní zaplatit za extra detailní snímky.

Což nás přivádí k ceně. Pokud máte na DL33 zálusk, připravte si 20000 amerických dolarů a nějaké to poštovné navrch (~400 000 korun,~15000 euro). Není jisté, zda a ve kterých evropských státech se bude DL33 prodávat, nicméně i pokud by se foťák nabízel u nás, zřejmě by stále bylo levnější si ho objednat ze zahraničí.

Mimochodem, při zakoupení během dubna a května dostanete v rámci ceny buď 55mm f2.8 objektiv, nebo 150mm f3.5 objektiv (podle výrobce mají každý cenu 1100 dolarů).

magazin.cz

Zrcadlovka středního formátu Mamiya DL33 kombinuje kamerový systém Mamiya 645AFD III a 33 Mpix Aptus-II 7 Digital Back od firmy Leaf. Aby se udržela rozumná kvalita snímků, je při velkém rozlišení potřeba i velký senzor a ten je v případě DL33 skutečně pořádný o rozměrech 36x48 mm, což je dvojnásobek obvyklé velikosti senzorů v zrcadlovkách. Světelná citlivost je od ISO 50 do 800. Ovládání kromě mechanických prvků usnadňuje 3,5“ dotykový displej, největší v této kategorii. Nový motor slibuje tišší a rychlejší zaostřování.

magazin.cz

Snímky jsou zachycovány v až v 16-bit barvách a s 12ti stopým dynamickým rozsahem. Základní formát je RAW a při plném rozlišení má soubor velikost 67 MB, ten může být zkonvertován do JPEG a 8-bit a 16-bit TIFF, přičemž 16-bit TIFF soubor už se rozroste na 190 MB, takže si raději připravte pořádně velkou paměťovou kartu.

Pokud použijete tu nejrychlejší datovou compact flash kartu na trhu, můžete při maximálním rozlišení ukládat rychlostí jeden snímek za sekundu. Nebo připojit DL33 přes FireWire k počítači a ukládat snímky přímo do něj.

Více informací najdete na www.Mamiya.com (včetně kupónu na slevu při nákupu v dubnu či květnu).

Připraveno ve spolupráci s hdworld.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 299