Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Herní pokračování bijáku Wanted

Minulý rok nebyl na velkofilmy zrovna bohatý. A tak mohl vyniknout snímek, kterému se zprvu příliš nevěřilo, ale který nakonec dokázal přesvědčit nejen kritiky, ale především miliony lidí k návštěvě kina.

Filmová hra
Ač se v něm představily herecké hvězdy jako Angelina Jolie nebo Morgan Freeman, největší zář na sebe strhnul dosud nepříliš známý James McAvoy v roli znuděného manažera Wesley Gibsona, ze kterého se stane nejlepší zabiják široko daleko, a to v žoldu tajuplné organizace, jež se údajně řídí samotným Osudem.

Ale nic nebylo takové, jak se na první pohled zdálo, a i po dějové stránce měl tento akční biják co nabídnout. S ročním zpožděním vychází také hra stejného názvu, ale jiného podtitulu – Weapons of Fate.

magazin.cz

A nejde jen o prostou adaptaci filmových událostí, nýbrž o dějové navázání herní formou. To se jen tak nevidí, a proto jsme byli na výsledek – autory prezentován jako verze 1.5 neboli můstek mezi prvním a chystaným druhým filmem – velmi zvědaví.

Chytlavý děj
Zatímco ve filmu se vše točilo v podstatě kolem Wesleyho otce, v herním pokračování bude teď už ostřílený zabiják hledat svou matku. A v cestě mu bude stát řada sesterských organizací filmového bratrstva.

Příběh představuje několik nových postav jak na spřátelené, tak nepřátelské straně. Ty jsou překvapivě dobře vykresleny a mají jasnou, přehlednou úlohu. Také díky dobře koncipovaným sekvencím a účasti filmových scénáristů se daří děj držet na vysoké úrovni. Jen to chce předtím zhlédnout film, jelikož bez jeho znalosti si příběh moc neužijete.

magazin.cz

Dějová linka však slouží jen coby omáčka frenetické akční jízdě, kterou jsme tu už nějakou dobu neměli. Wanted působí opravdu svěže. Je to technicky a řemeslně prvotřídně odvedená práce, která strhne a nepustí.

Nekompromisní akce
Akce působí opravdu záživným dojmem, za což hra vděčí zejména dobře provedenému krycímu systému. Úrovně jsou striktně lineární, všude jsou však rozmístěny překážky, za nimiž se lze přikrčit a zpoza nichž se dá nepřítel odstřelovat buď naslepo nebo cíleně.

Přesun mezi překážkami je sice do značné míry automatizován a zjednodušen, ale právě díky tomu hra skvěle odsýpá a vypadá navíc maximálně efektně. Každou přestřelku si budete doslova užívat, a to i proto, že na jednom místě nestrávíte příliš dlouhou dobu.

magazin.cz

Příliš krátký zážitek
Wanted vás provede vizuálně povedenými úrovněmi a dá vám do vínku speciální schopnosti, jako například zpomalení času, případně trademark filmu – zakřivování dráhy letu kulky. Vše je do hry výborně včleněno a dá se bez problémů používat.

magazin.cz

Tak kde je onen pověstný háček? Inu, dojde vám to s příchodem závěrečných titulků, který je až příliš rychlý. Za pět až sedm hodin máte hotovo, a to je na hru za plnou cenu zkrátka málo. A to i přesto, že si jí užijete v plném tempu a naprosto pohlcení. Kdo však nemá hluboko do kapsy, nechť to zkusí.

Výrobce: Grin
Distributor: CD Projekt
Cena: 1199 Kč (PC verze), 1499 Kč (Xbox 360 a PS 3)

Hodnocení: 7/10

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 56