Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mihule mořská / foto: wikipedia

Nejhorší paraziti světa

Jakmile váš lékař prohlásí, že se ve vašem těle nachází parazit, není to věru dobrá zpráva. Je dokonce přímo příšerná!

Co může být horšího než pocit, že máte v těle něco, co se na vás přiživuje? Inu, příroda si pár věciček připravila. Proti těm je obyčejný parazit neškodným broučkem.

Guinejský červ

magazin.cz
Tento parazit je sice opravdu ojedinělý, ale když se jím někdo nakazí, je to vskutku velké haló. Stane se tak obvykle ve vodě, kde parazit žije do chvíle, než najde svého hostitele, který ho spolkne. V těle se vytvoří larva a z ní nový červ, jenž neustále roste. Roste a roste, dokud neměří několik desítek centimetrů.

Pak přichází další fáze – červ chce ven, a to kůží. Nakaženému člověku se tvoří puchýře, které strašně pálí. Červ chce, aby se člověk ponořil do vody, kde může z puchýře vykouknout a znovu vyložit larvy.

Cymothoa Exigua

magazin.cz
Na začátek vás uklidníme – tento parazit nenapadá lidi. Tedy dosud takový případ nebyl zaznamenán, abychom byli přesnější. Ale jinak je to opravdu úlet!

Cymothoa si lebedí zejména v rybích tělech, konkrétně v ústech. Přichytí se rybě na jazyk a saje z něj krev, která do něj proudí. Jazyk zanedlouho atrofuje a odpadne. Tehdy přichází nová role Cymothoi – nahradí jazyk ryby tím, že se dokáže aplikovat na její svaly! A tak žijí dohromady až do smrti.

magazin.cz
Červ Filarial
Komáři jsou opravdu nepříjemným hmyzem. A nemyslíme tím ty naše, kteří tak akorát štípou a bzučí.

Horší jsou moskyti přenášející právě parazity. Například červa Filareal. Ten se usadí v těle a samozřejmě roste. Dostane se do lymfatického systému, který se stará o proudění nejrůznějších tekutin v těle.

A parazita nenapadne nic lepšího než systém ucpat. Tím se tělo nafukuje a vede ke strašlivé nemoci, kdy člověku doslova bobtnají všechny možné končetiny.


magazin.cz
Sacculina
Tento parazit používá skutečně neuvěřitelných prostředků. Infikuje zejména kraby, a to hned jejich genitálie, kterým totálně prohází hormóny a ze samečků vytvoří doslova samičky a donutí je i k příslušným tanečkům. Navíc se v krabích genitáliích vesele množí!

Leocochloridium Paradoxum

magazin.cz
Parazit s tímto velmi složitým jménem chce létat. Což se může zdát nesplnitelné, protože svůj život začíná v hromádce výkalů. Jenže on ví, jak některá zvířátka ráda papají výkaly ostatních. Například šneci.

Tak se dostane do jejich útrob a zcela jim ovládne mozek. Navíc donutí šnečí tělo částečně zmutovat tak, aby připomínalo housenku. Ví totiž, že ty mají rádi ptáci.

A také že ano – jakmile je šnek i s parazitem sezobnut ptákem, už je v oblacích a začíná pracovat na svém rozmnožování, kdy opět začíná jako hromádka výkalů na zemi.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 569