Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Nejšílenější klávesnice na trhu

Máte už dost nudných klávesnicí, které má na stole úplně každý? Snadná pomoc - nabízíme výběr patnácti klávesnic, které se rozhodně neztratí. Naopak, budí šok, pobouření, nadšení - zkrátka silné emoce.

Domníváte se, že jste v oblasti klávesnicí viděli už úplně všechno? To se ale velmi pravděpodobně pletete. Ledaže byste byli opravdu velkými odborníky a silně obskurní klávesnice, které vám představíme, již všechny znáte. Pravda, u některých z těchto - nebojíme se říct klávesnicových monster - je třeba se hodně pečlivě podívat, abyste rozluštili, že se vůbec jedná o klávesnici.

Najde se tu všechno možné, ať už jsou to klávesnice se speciálním, klingonským písmem nebo vertikální klávesnice se zrcadly (abyste mohli vidět i klávesy umístěné na stranách). Zkrátka samé překvapení a zajímavý vynález. Jednoduše jsme se rozhodli, že najdeme nejodvázanější produkty na trhu, kterým ještě lze říkat klávesnice. A tady je výsledek...

AbKey Revolution
Na klávesnici se dají klávesy rozmístit obvykle dvěma způsoby - buď abecedně nebo podle klasického QWERTY formátu. Tvůrce této klávesnice se ale zažitými konvecemi nedal zastavit a rozdělil klávesy podle toho, jak se domníval, že jsou důležité. Klávesnice je navíc rozdělena na dvě poloviny, a velmi hojně používané klávesy A a U se nacházejí na obou půlkách na oněch velkých černých tlačítkách.

magazin.cz

Bluetooth Virtual Keyboard
Když si koupíte tuto malou krabičku, asi byste neřekli, že půjde o klávesnici. Ovšem jakmile ji aktivujete, je všechno jinak. Krabička totiž začne na plochu stolu projektovat virtuální klávesnici, kterou je možné úplně normálně používat, pouze stisk není tak příjemný jako u klávesnice klasické. Celá záležitost je s počítačem propojena díky rozhraní Bluetooth.

magazin.cz

Combimouse
Tato klávesnice ještě není na trhu, ale již brzy se tam dostane. Její výrobce dostal jistě úžasný nápad: co takhle zkombinovat výhody klávesnice a myši do jednoho aparátu?

Zatímco levá část klávesnice leží pevně na stole a je nehybná, ta pravá neslouží jen jako klávesnice, ale zároveň jako myš, se kterou se dá pohybovat a také na ní psát. Inu, je to pěkné, ale těžko říct, zda se to prosadí vůči široce zakořeněnému systému klávesnice+myš.

magazin.cz

The Keyboard
Výrobce této klávesnice svůj výtvor popisuje jako nejlepší svého druhu na světě. Těžko říct proč, ale jednu zvláštnost tento kousek přece jenom má. Na požádání totiž dokáže vymazat popis kláves, takže vypadá velmi originálně. Kdo navíc dokáže psát bez nahlížení na písmena a čísla, může se stát rychle předmětem zájmu svého okolí. The Keyboard se asi nejvíce hodí pro výuku psaní „naslepo".

magazin.cz

Datahand Professional
Tato klávesnice vyhlíží opravdu podivně, snad až strašidelně. Hrozivá je také její cena, která se zastavila někde na tisíci dolarů, takže za tento produkt dáte kolem dvaceti tisíc korun. A co za ně dostanete? Podle výrobců nejergonomičtější klávesnicový výrobek na světě. Ale ještě by nás na něm měli naučit psát.

magazin.cz

Dual-Handed Ergonomic 3D Keyboard
Oproti Datahand Professional vypadá tato klávesnice alespoň částečně tradičně a člověk tak tuší, jak ji používat. Ale její tvůrci se ve svém popisu produktu ohánějí maximální ergonomičností, čímž si však zase tak moc jistí nejsme. Ono totiž platí, že čím více vyumělkované ergonomie, tím horší nakonec používání může být. Nebo je to jen snaha za každou cenu se odlišit? Za zhruba deset tisíc korun možná trochu málo.

magazin.cz

Grippity 1.0 BackTyping Keyboard

Teď upřímně: odkud víte, že tisknete zrovna klávesu „E", když na ní máte položený prst? Takovou otázku si položil i výrobce této klávesnice a přišel s jistě úžasným a všechny ohromujícím řešením. A to je naprosto jednoduché. Klávesnici držíte obouruč a klávesy tisknete nikoliv seshora, nýbrž zezdola, takže na jejich popisky neustále vidíte. Zní to bláznivě a bláznivé to také je.

magazin.cz

iGrip Ergonomic Keyboard & Trackball
Tato klávesnice je rozdělena do dvou dílů, z nichž každý se má držet v jedné ruce. Klávesy jsou přitom rozmístěny tak, že se jistě nejeden zákazník zeptá, jak na ně normální člověk může dosáhnout. Výrobce si je ale podle marketingových materiálů jist, že se s jeho výrobkem naučíte pracovat v cuku letu. Jakmile se s klávesnicí naučíte, budete prý psát dvojnásobnou rychlostí. A chce za to nějaké dva tisíce korun. No, neberte to...

magazin.cz

Klingon Language Standard Keyboard
Na tomto obrázku vidíte oficiální klávesnici Klingonské říše ze slavného seriálu Star Trek. Ano, tohle je klávesnice pro ty největší fandy, kteří se kvůli svým hrdinům naučili i jejich fiktivní jazyk.

Když se na klávesnici podíváte podrobněji, zjistíte, že Klingoni pro čísla pravděpodobně používají arabské znaky. To znamená, že klávesnici přece jen dělali lidé, kteří nemají ani tušení, jak vlastně Klingoni píšou.

magazin.cz

Maltron Single-Handed Keyboard
Výrobce Maltron tvoří klávesnice určené pro jedinou ruku. Tato je zrovna pro praváky, kteří z nějakého důvodu nechtějí nebo nemohou levou používat.

Celá věc sice vypadá jako dálkové ovládání pro model letadla, ale prý se s tím s trochou zvyku píše báječně. My se utěšujeme tím, že kdybychom si přece jen na tento desetitisícový výrobek nezvykli, pořád tu máme levou ruku a klávesnici za dvě stovky.

magazin.cz

New Standard Rainbow Keyboard
Na první pohled je jasné, že tuhle klávesnici si oblíbí především děti. Rozzáří totiž každý dětský stůl i pokojík. A jelikož děti příliš neovládají QWERTY systém, jsou písmena na klávesnici v abecedním pořadí. Tak se dítě může nejen lépe učit abecedu, ale osvojí si rychleji i práci s počítačem.

magazin.cz

OrbiTouch Keyless Keyboard
První reakce při prohlížení této klávesnice není vůbec publikovatelná, jelikož se nesmí dostat k uším mladistvých. Abyste mohli napsat jednotlivá písmenka, musíte položit obě ruce na předepsané pozice, které jsou snad každému jasné a točit s nimi do určených pozic. Abyste například napsali „A", natočíte oba válce do pozice devíti hodin. No, že by to práci zrovna urychlovalo...

magazin.cz

SafeType Keyboard
Výrobce svůj produkt propaguje těmito slovy: „celosvětově nejprodávanější vertikální klávesnice". A my mu věříme, jednoduše proto, že nikdo nic podobného nenabízí. Čeho byste si na výrobku měli všimnout, to jsou dvě postranní zrcadla, bez kterých by byla klávesnice nepoužitelná. Neviděli byste totiž na všechny klávesy.

magazin.cz

Touchstream ST
Tato membránová klávesnice dokázala skvěle registrovat mnohanásobný stisk kláves a aby toho nebylo málo, také gesta a pohyby rukou coby ovládací prvky. Klávesnice se dala sehnat až do roku 2005, ovšem pak výrobce FingerWorks převzal Apple a všechny klávesnice i patenty firmy zmizely z trhu. Docela škoda...

magazin.cz

USB Cooler Keyboard
Však to také znáte. Při dlouhém používání klávesnice se vám začnou potit prsty, a to tak, že už kloužou z povrchu klávesnice. V Japonsku ovšem vytvořili vítanou pomoc. Vybavili klávesnice silnými ventilátory, které zabraňují pocení rukou. A za cenu nějakých patnácti set korun to prostě musíte vyzkoušet.

magazin.cz

Připraveno ve spolupráci s pcworld.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 665