Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Banány do kamen! Budou novým palivem?

Je to dlouhodobý a v podstatě neřešitelný problém – jak zajistit chudým státům, zejména potom v Africe, dostatek paliv a zdrojů energie?

Řešení od studenta
Anglický doktorand Joel Channey vytáhl z rukávu řešení. Věří totiž, že slupky od místního ovoce by se relativně snadno daly přeměnit v brikety, kterými by potom chudí lidé v Africe topili, případně je používali jako zdroj energie pro další účely.

Například taková slupka od banánu je pěkně robustní a většinou končí přinejlepším v biomase. Takhle by ale dostala mnohem větší význam.

„Velkým problémem rozvojových zemí je spalování dřeva. Každý den zmizí velké kusy lesů, což vede k řadě problémů, například erozi půdy,“ tvrdí student Joel Channey.

„Lidé potřebují palivo na vaření a na zahřátí se, ale nemohou si dovolit dražší typy, například ropu.“

Banánů je všude dost
Kromě toho, že spalování dřeva rozhodně nepomáhá přírodě, je to také časově nesmírně náročná aktivita. Jsou to zejména ženy, které tráví několik hodin denně sbíráním dřeva.

Právě lepší a efektivnější zpracování odpadů je způsobem, jak udržet smysluplný rozvoj a nedrancovat si přitom zemi.

Univerzitní tým prý vyzkoušel celou řadu odpadů a testoval jejich schopnost hoření. „Už se těším na teplé počasí, až použiji na domácím barbeque banánové brikety,“ uzavírá Joel.

Celé to vypadá až směšně jednoduše. Zřejmě tu ale budou určité překážky. Jinak by se něco podobného zavedlo už dávno, nebo ne?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 58