Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Pirate Bay: rok natvrdo a tučná pokuta

Že je počítačové pirátství takřka nepostižitelné? To platilo do minulého týdne, kdy se příslušném orgánům podařilo přinejlepším chytat malé ryby, okatě vypalující CDčka a DVDčka, které následně prodávali v anonci.

Pořádný šok
Tentokrát je ale ta ryba mnohem větší a tučnější. Je to jedna z těch největších ryb plujících v pirátské zátoce. Doslova.

Švédský soud totiž překvapivě odsoudil čtveřici zakladatelů a provozovatelů torrentového trackeru The Pirate Bay k ročnímu vězení a zaplacení více jak sedmdesátimiliónové pokuty. Něco takového už zabolí.

Navíc za tak nevinnou záležitost, jakou je podle mnohých pirátství! Z něj se kromě bezplatného získávání duševního vlastnictví stal jakýsi boj proti nenažranosti hudebních, filmových či herních společností.

Ty vydělávají ohromné balíky peněz na tom, že své produkty prodávají za příliš vysoké ceny. Řada lidí tak proti nim bojuje tímto, samozřejmě velmi kontroverzním a ilegálním způsobem.

Jako Google
I proto byla nejen švédská veřejnost v průběhu soudního procesu víceméně jasně na straně obžalovaných pirátů. Morálně je podporovala, až to skoro připomínalo vytváření jakýchsi hrdinů.

Tomu napomáhala i umně vytvářená iluze, že provozovatelé The Pirate Bay mají celý soudní proces na háku a že nemůže dojít k jejich odsouzení.

Měli totiž zdánlivě neprůstřelnou obhajobu. Oni nejsou těmi, kdo pirátský obsah nabízí a uskladňuje na svých stránkách. Oni jsou jen těmi, kdo k němu poskytují informace.

Je pravdou, že nehostovali jediné chráněné dílo. Byly tam pouze konfigurační soubory, tedy torrenty a tracker pro správu seznamu adres účastníků jednotlivých mikrosítí, jež s pomocí torrentů vznikají. Opravdová data, například filmy či hudba, se vyměňovala mezi jednotlivými účastníky mikrosítí.

Právníci The Pirate Bay šli při obhajobě dokonce tak daleko, že server přirovnali ke Google. Také jeho prostřednictvím se přece podle nich dá dostat k nelegálnímu obsahu.

Piráti jedou dál
V tomto ohledu je žaloba z porušování autorských práv skutečně velmi sporná. Nicméně soud ji uznal a padl trest, který překvapil i odborníky.

Mnozí ho považují za předvoj skutečně tvrdého postupu proti pirátům. Ostatně s velmi tvrdými zákony týkajícími se porušování autorských práv vážně koketuje Německo a Francie, tedy tahouni Evropské unie, kteří svou vůli dokáží prosadit i do ostatních zemí celku.

Nicméně zakladatelé The Pirate Bay pokračují ve vytváření mýtu o nespravedlivě odsouzených hrdinech. Nejenže se odvolávají, ale navíc oblíbenému serveru zajistili bezpečnou existenci do budoucna.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 86