Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Pivní brýle u mužů neexistují. A co u žen?

Ten fenomén je znám pod výrazem „pivní brýle“. Asi každý tuší, co znamená – přesvědčení, že muži hodnotí zjev žen mnohem pozitivněji po nějakém tom vypitém pivu, případně sklenici jiného alkoholu.

Neplatná výmluva
Celé generace znají ono prapodivné vysvětlování chlapců a mužů, že si vybrali tak zvláštně. Samozřejmě to sváděli na opojení alkoholem. Podle nejnovějšího výzkumu ale mohou obviňovat jen sami sebe.

Pivní brýle jsou podle vědců pouhým mýtem a rozhodně neplatí, že s alkoholem v krvi se vám ženy budou líbit více než za střízliva.

Výzkumu se účastnilo 240 dobrovolníků. Polovina z nich se napájela alkoholem, přičemž jejich stavy oscilovaly mezi lehce přiopilým až po namol opilého. Byli mezi nimi jak muži, tak ženy.

Po pití byly dobrovolníkům ukázány fotografie osob, jež měli ohodnotit po stránce atraktivity i věku.

Věk bez problémů
Zatímco přiopilé ženy překvapivě hodnotily kladněji než jejich střízlivé kolegyně, u mužů nebyl zaznamenán prakticky žádný alkoholový efekt. Výsledky byly stejné.

Není jasné, proč ženy v alkoholovém opojení hodnotily kladněji. Možná je to dáno jejich upřímností a naopak snahou mužů maskovat své názory.

Ukázalo se také, že opilí lidé dokáží hodnotit věk osob stejně jako střízliví. To je důležitý poznatek, který by v rozpracované podobě mohl obstát i u soudů. Tam se mnozí obvinění vymlouvají ze zločinu zneužití nezletilých tím, že byli opilí a nedokázali vyhodnotit jejich věk. Takový argument často vede ke zmírnění trestu.

Výsledky tohoto výzkumu se nicméně dosti neshodují s těmi předešlými. Z některých totiž vyšel opačný závěr, a sice, že pivní brýle rozhodně existují a že určitá míra alkoholu v krvi dokáže změnit rozhodnutí.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 103