Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Takhle vypadá mobilní budoucnost

Nepříliš známá společnost Kyocera tento týden ohromila telefonický trh. Představila totiž svůj EOS koncept, který je všechno, jen ne obyčejný. A až podezřele silně směřuje do budoucnosti.

Něco úplně jiného
Jistě, je to jen koncept, který zatím leží v jednotkách prototypů na stole, ovšem do budoucna by na jeho základě různí výrobci mohli vytvořit mobilní telefony, které se od těch současných budou velmi lišit.

Kyocera EOS se opírá hlavně o tři pilíře. Prvním je ohebný OLED displej. Druhým tlačítka s pamětí. Třetím potom využití kinetické energie pro nabíjení.

magazin.cz

Vizuálně nejpřitažlivější je samozřejmě onen OLED displej ve verzi, která dnes rozhodně není běžná, ačkoliv se tato technologie prosazuje stále více. Díky speciálním materiálům si s displejem můžete libovolně pohrávat a dělat z něj různé tvary.

V základu vypadá jako peněženka a hodí se tak pro použití coby mobilní telefon. Stačí ale několik pohybů a rozvinete ho tak, že by se v porovnání s ním mohl stydět leckterý netbook.

Samá novinka
Displej se tak přizpůsobuje uživatelovým potřebám. Dá se očekávat, že za několik let nebudeme nosit notebook a mobil, ale pouze jeden přístroj, který zastane obě funkce a ještě nějakou přihodí.

Hodně zvláštní je také klávesnice. Klávesy jsou jakoby zaražené a vystoupnou teprve tehdy, když je potřebujete, a to tak, jak si předtím nastavíte do paměti. Parádní hračka.

magazin.cz

Co na první pohled zaujme možná nejméně, je ale nesmírně důležité, to je nabíjení pomocí kinetické energie. Čím více přístroj používáte, tím více energie získáváte z pohybu a můžete ho tak používat dále. Nejsme si úplně jisti, zda vystačí zcela bez klasické nabíjecí baterie, ale v budoucnu to může být reálné.

Teď jen, aby Kyocera EOS nezapadl do propadliště dějin, kam už zahučel lecjaký koncept. Může totiž být sebelepší, ovšem vize designérů se musí chopit schopný realizátor, tedy nějaká větší společnost vyrábějící mobily. Teprve potom může dojít budoucnost svého naplnění.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 208