Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nokii 1100 / foto: Shutterstock

Za starou Nokii stovky tisíc?

Tak trochu neuvěřitelný osud potkal obyčejný a starý telefon Nokia 1100, který nemá ani barevný displej, natožpak fotoaparát.

Za 700 000 korun
V době své největší slávy se telefony prodával za cenu kolem dvou tisíc. Ale i dnes za něj můžete obdržet tisíce. Akorát v eurech!

Na internetu se objevily zprávy – a to hned z několika zdrojů, že na některých aukcích lze Nokie 1100 prodat za neskutečné sumy. Ty se pohybují v tisících eur a ty největší nabídky prý dosáhly až k 25 000 eur, což je zhruba 700 000 korun.

Vězte ale, že takto neprodáte každou Nokii 1100. Je třeba, aby byla vyrobena v dnes už bývalé továrně Nokie v německé Bochumi.

Tam prý inženýři nezvládli výrobu a došlo ke specifické chybě ve firmware. Díky tomu je možné se s telefonem přihlásit do sítě pod jakýmkoliv číslem a odchytávat tak prakticky veškerá data, která na něj putují, ať už jde o hovory, SMS, ale především autorizační zprávy k internet bankingu!

Snad je to fáma
Je tedy celkem jasné, že se šance chopili nejrůznější kriminálníci, kteří za telefon neváhají zaplatit horentní sumy, když s ním potom mohou vydělat ještě více.

Celá věc je ale tak trochu opředena rouškou tajemství. Objevily se totiž hlasy, že jde o fámu, a to navzdory tomu, že byly takové aukce byly skutečně zaznamenány. Že by se napálili i samotní hackeři?

Nokia si podle svého vyjádření není vědoma žádné takové chyby. Vysloveně ale informaci nezpochybnila. Její pravdivost a možné důsledky už vyšetřuje také policie.

Ačkoliv se možná jedná o vymyšlenou zprávu, tedy takzvaný „hoax“, pokud by se skutečně potvrdila, znamenalo by to velké nabourání bezpečnosti a soukromí. Ve vlastním zájmu tak doufejme, že to ten hoax skutečně je. Každopádně se chytil více než dobře.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 225