Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Zeleninová formule jede na čokoládu

Britští vědci představili opravdu zvláštní auto. Jede na čokoládu, volant má z mrkve a karoserii z brambor. Přitom vypadá jako pěkná formule.

Značná rychlost
Jedná se dokonce o formuli 3. Je to první vůz tohoto druhu vyrobený na univerzitě ve Warwicku, a navzdory svým eko-charakteristikám dosáhne rychlosti 230 kilometrů v hodině.

Projekt reaguje na velké rozmíšky mezi funkcionáři a týmy Formule 1. Zde se řeší velký problém, jak srazit náklady na provoz stájí na minimum z dnešních horentních částek.

Inženýři z Warwicku navrhují řešení, a že to jde, dokládají právě prototypem fungující formule. Motor spalující biopalivo, karoserie z brambor či řízení (volant) z karotky a další kořenové zeleniny. Auto tedy snad ani zelenější být nemůže. Z přírodních zdrojů jsou vyrobeny i brzdové destičky, které svůj původ našly v skořápkách kešu oříšků.

Formule je zkrátka biorozložitelná z neuvěřitelných 95 %.

magazin.cz

Žádné kompromisy
Vědci doufají, že automobilovému průmyslu dokáží, co všechno je možné udělat za pomoci udržitelných zdrojů a technologií. Takzvaný WorldFirst projekt má vyvrátit mýtus, že auta využívající zelených technologií musí přistoupit na drastické výkonnostní kompromisy.

magazin.cz

Auto zcela odpovídá parametrům potřebným pro účast v seriálu Formule 3, tedy až na použitý motor, který jede na biopalivo, konkrétně mix čokolády a zeleninového oleje. Jedná se o přeplňovaný dvoulitr od BMW. Měl by zeleninovou formuli dostat na rychlost 100km/h pod čtyři sekundy.

Jaká bude budoucnost tohoto projektu ukáže až čas. V současnosti jsou totiž  biopaliva v F3 zakázána. Zatím.

Video s "čokoládovou formulí"

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 75