Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Den až po uši v terénu

Mezi betonovými kostkami městské zástavby se člověk cítí tak trochu stísněně. Chybí mu jakýkoliv rozlet, a když šlápne o kousek vedle, než je mu vyhrazeno, už na něj troubí auto nebo vráží do jiného spoluobčana.

Všechnu tuhle omezenost jsme hodili za hlavu a vydali se za Prahu užít odpoledne plné offroadových aktivit. Je to až s podivem – ujedete pár kilometrů a můžete se cítit volně.

Takové offroadové odpoledne sestává z celé řady aktivit, které spolu sice nemají zase tak moc společného – až na to, že se odehrávají v přírodě a terénu, spolehlivě vám ale dají to, co od nich čekáte. Tedy vyblbnutí, jaké byste si jinde nemohli dovolit.

Paintball bolí
Celé to začíná partičkou ve stále oblíbenějším paintballu. Obléknete si maskáčový mundur, který je, pravda, poněkud propocený a obarvený rozprsklými kuličkami, ale na to s klidem zapomeňte. Čistí stejně neskončíte.

magazin.cz

Pak už stačí jen naládovat pistoli dostatečným množstvím kuliček a vydat se do oploceného kusu lesa se „zástavbou“ v podobě hromad pneumatik a prken. Právě za nimi nebudete napětím ani dýchat.

Jakožto amatéři jsme každý zaujali právě takový úkryt a na dálku se opatrně oťukávali. Občas někoho překvapila vlastní přesnost, když se trefil obvykle do půlky vykukující masky nějakého nebožáka.

magazin.cz

Tato opatrnost a malá aktivita v poli je obvykle dána obavou amatérů z toho, že takový výstřel z paintballové pistole docela bolí. Štípnutí ucítíte i na pár desítek metrů, ale co teprve rána z bezprostřední blízkosti třeba do zadku, jak se několikrát podařilo při obkličovací akci – to už je zaděláno na pěknou modřinu.

Čtyřkolka je sranda
Většina účastníků offroadového odpoledne považovala za jeden z vrcholů právě projížďku v sedle čtyřkolek, které byly bohužel poněkud stažené, a tak byl docela problém vyjet krpál v drsném terénu, do kterého nás vtipálek s výkonnější čtyřkolkou navedl.

magazin.cz

Terén nebyl z nejjednodušších, a tak občas hrozilo – nebo jsme si to aspoň mysleli – překlopení. To by nebylo úplně nejlepší, poněvadž čtyřkolka má tendenci padat za vámi. Nakonec jsme tedy byli rádi, že nemáme pod nohami silný motor, který by nás sváděl k experimentům.

magazin.cz

Hummer je jiná liga
Každopádně, taková projížďka v offroadovém terénu stojí za to, ať už je to na čtyřkolce, nebo na korbě kultovního Hummeru H1, s nímž jsme, samozřejmě s profesionálním řidičem, zdolali místa, ve kterých by vás naprostá většina sebeterénnějších aut nechala ve štychu.

H1 je v tomhle ohledu zkrátka nepřekonatelný, a proto mu odpouštíme, že nás pěkně vyklepal.

magazin.cz

Volant „hájedničky“ nám sice raději nepůjčili, Hummer H2 už jsme si ale na vlastní ruce vyzkoušet mohli. Ačkoliv vypadá moderně a někteří ho podezřívají pouze z imitace terénních vlastností, je tomu přesně naopak.

magazin.cz

Tohle auto zdolá rovněž takřka cokoliv, včetně drsného náklonu i dosti vysokých kolmých překážek. Jen je třeba na to jít skutečně opatrně a pomalu. Za volantem to sice necítíte, ale posádka na zadních sedadlech se při každém zrychlení pořádně vytřese.

Vrtulníkový vrchol
Závěr dne jsme netrávili v terénu, ale dosti vysoko nad ním. K volnosti samozřejmě patří i let agilním čtyřmístným vrtulníkem. Kdo to ještě nezažil, bude ohromen. Kontakt se zemí je v tomto případě mnohem výraznější a pocitovější než v nějakém letadle.

Vrtulník navíc reaguje skutečně specificky, a tak si z něj odnesete silné vjemy. A někdo možná i vyprázdněný žaludek. Za zábavu se zkrátka platí.

magazin.cz

Kromě toho si v rámci offroad dne pořádáného Hummer centrem vyzkoušíte celou řadu dalších méně obvyklých činností jako třeba lukostřelbu, střelbu z kuše nebo stále oblíbenější hopsání na skákacích botách. Zkrátka na vypadnutí z městského stereotypu ideální akce.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 63